Архива за 31. мај 2010.

31. maj 2010.

Каштел је годинама прошлог века био центар окупљања љубитеља лова, из земље и иностранства, чији су чести гости били аустро – угарски  престолонаследник Франц Фердинанд и српски престолонаследник Александар I Карађорђевић до крунисања.

Каштел

Каштел

У ловачком дворцу ”Каштел” у Ечки, крај Зрењанина /www.kastelecka.com /, у петак 28.-29.маја 2010.године на отворена је 2. Међународна конференција ”Дворци у функцији развоја културног туризма” Председник извршног одбора Културног форума ”Центар за дворце”Радомир Јовелић Вишеров, је изјавио да је крајње време да дворце више не посматрамо само као реликте прошлих времена, већ да им омогућимо нови живот, дајући им нове савремене намене. Конференција је одржана под покровитељством Министарства економије и регионалног развоја. Поред великог броја стручњака из земље и иностранства који се баве изучавањем културног туризма, посебно утицаја културног наслеђа на развој туристичке делатности присуствовали су и  удружења Иницијатива за Краљевину Србију и Равногорски покрет из Тополе.

У име удружења Иницијатива за Краљевину Србију из Новог Сада  Конференцију је поздравила Љиљана Јовановић, председник удружења. Пренела је најискреније честитке Њ.К.В. Престолонаследника Александра II свим учесницима овог изузетно занимљивог и корисног скупа, који  услед раније преузетих обавеза није био у могућности да се одазове. Војводина као територијална аутономија Србије је ризница мултиетичности и мултикултуралности и има могућност да прикаже свету део свог националног богатства кроз дворце и летњиковце Војводине / око 80/.

Љиљана Јовановић

Љиљана Јовановић

Раде Јовелић Вишеров

Раде Јовелић Вишеров

Посебно je указaла на проблематику везану за својинске односе двораца и летњиковаца Србије с обзиром да није донет Закон о реституцији имовине, а наша земља је једина која није то учинила.

Конференција у Ечки има за циљ да прошири своје активности, како би од наредне године сусрети, сем стручног дела, постали и место за контакт, комбинован са сајмом заштите културног наслеђа, специјалним програмима, практичним демонстрацијама и представљањем конзерваторских и рестаураторских радова. Све у циљу представљања излагачког потенцијала и услуга за излагаче и посетиоце, а што треба да доведе до комуникације знања, размене искустава и дискусије стручњака, те промоцији културног туризма.У плану је и организовање конкурса за студенте који би предлагали разне пројекте о стављању двораца у туристичку функцију.

Све то чини Национални пројекат обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца који је настао као одговор на потребу за очувањем и побољшањем историјског наслеђа које представља један од најважнијих чинилаца историјског идентитета на локалном и европском нивоу.

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
мај 2010.
П У С Ч П С Н
    јун »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Категорије
Архиве
Webmail