Архива за 4. октобар 2010.

3. Међународна конференцијуа екотуризма одржана је  29.09.2010. године у Конгресном центру МАСТЕР центра, Нови Сад под називом “Значај екоуризма у туристичкој понуди Србије“ у оквиру Сајамских манифестација.


Радомир Јовелић Вишеров

Радомир Јовелић Вишеров


Учеснике конференције је поздравио  Радомир Јовелић Вишеров председник ИО НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА ЕКОТУРИЗАМ “ЕКОТУРИЗАМ СРБИЈА“, а конференцију је отворила Даница Баћановић  помоћник  Министарства животне средине и просторног планирања Републике Србије.

Конференцији су присуствовали представници републичке и покрајинске  администрације / надлежна министарства Владе Србије  и Покрајински секретаријати Владе Војводине/, АГРОБАНКЕ а.д., учесници из Црне Горе, Републике Српске, Италије, ЕДУКОНС-а,Природно математичког факултета из Новог Сада,Покрајинског завода за заштиту природе,Иницијативе за Краљевину Србију, Оштина ,женских сеоских удружења као и многобројни стручњаци из ове области и други.

Свесни смо чињенице, да Србија и Војводина поседују значајна природна богатства која могу да валоризују  кроз екотуризам.

Поред прикупљених искустава о постојећем стању те сублимирања потешкоћа с предлозима њиховог отклањања и побољшања, главни циљ Конференције је да створи национални консензус о важности екотуризма и његов утицај на економију еко подручја, као и прихватању екотуризма као релевантног равноправног чиниоца у препознавању Ребублике Србије и Војводине као квалитетне интегралне туристичке дестинације.

Циљ Конференције је и презентација свих досадашњих научних и стручних искустава и сазнања о екотуризму на једном месту, те презентација нових сазнања и нових иницијатива. Исто тако, Конференција треба да постави конкретне моделе  решавања проблема и побољшања постојећег стања на пољу законодавства, финансијске подршке, промотивних и маркетиншких активности.

Ове године обележава се 20 година од када је основано Међународно друштво за екотуризам (ТИЕС). Тим поводом Национална асоцијација за екотуризам “Екотуризам Србија” организовала је 29.09.2010. год. у Конгресном центру МАСТЕР, Нови Сад у оквиру 3. Међународне конференције о екотуризму свечано потписивање Повеље којом је река Сава проглашена НАЦИОНАЛНОМ ЕКОСТАЗОМ.

Када се говори о туристичким зонама у Србији, обично се истичу планинске зоне националних паркова. Међутим, постоји  једна равничарска зона са изванредним природним потенцијалима за екотуризам, која до сада није довољно примећена и адекватно туристички валоризована. То је зона Посавине.


Љиљана Јовановић

Љиљана Јовановић


Велика пловна река, бројни меандри, аде, рукавци, баре и мочваре са богатом флором и фауном, чине изузетан природни амбијент, на домак великих градова и међународних саобраћајница, који нису довољно екотуристички валоризовани. Најзначајније су  Ада Циганлија, Обедска бара, бара Засавица, баре Рибњача и Орлача, Босутско-моровићке шуме итд. Ови јединствени екосистеми су станишта птица мочварица, мочварне флоре и фауне европског значаја. Они су међусобно повезани пловном реком Савом, што пружа изванредну могућност комбиновања екотуризма, сеоског туризма  са наутичким туризмом. Осим тога, у Српској Посавини се налази неколико археолошких локалитета (Сирмиум, Гомолава, Дебрц), манастира и других културно-историјских споменика, који представљају прворазредне туристичке дестинације.

Имајући све ово у виду, верујемо да река Сава и њене мочварне обале треба да добију приоритет међу новим туристичким просторима, посебан третман заштите и туристичке валоризације. Повеља  је, свакако,  један од њих.

Дан потписивања Повеље од наредне године прослављаће се као “Дан екотуризма Србије”.

У име Иницијативе за Краљевину Србију свечаном потписивању Повеље присуствовали су Љиљана Јовановић -председник, Мара Рашић- генерални секретари Стеван Стамболић -члан, а повељу је потписала Љиљана Јовановић председник удружења.

Женска сеоска удружења припремиле су изложбу рукотворина и традиционалне хране

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
октобар 2010.
П У С Ч П С Н
« сеп   нов »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail