Архива за јануар, 2014

IZVOR: Beta | 28. 01. 2014. – 12:46h |

Princ Vladimir Karađorđević, u ime svih naslednika porodice Karadorđević, predao je danas u pošti u Beogradu zahtev za povraćaj imovine u Srbiji koja je ostala posle kralja Aleksandra.

Beli Dvor
Vladimir Karađorđević je rekao novinarima da je predao zahtev u ime svih naslednika tri sina kralja Aleksandra – Petra, Tomislava i Andreja, a kako je naveo, naslednika ima desetak, među kojima su Katarina, Nikola, Đorđe, Mihajlo, Linda, Tatjana i Dimitrije.
Princ Vladimir nije mogao da precizira šta se sve nalazi u zahtevima, ali je istakao da u arhivama iz 1938. postoje podaci šta su Karadorđevići posedovali u Srbiji.
Na pitanje novinara da li se u zahtevima nalaze Beli i Stari dvor, s obzirom da su zaštićeni zakonom o zaštiti spomenika kulture, Vladimir je naveo da se nalaze, ali da će zakon odlučiti hoće li to i da dobiju.
Što se tiče Zadužbine na Oplencu, prema njegovim rečima, ona ne pripada Karađorđevićima i na Zadužbini je da odluči o pitanju vlasništva.
Na pitanje da li se traži i nekretnina koja je ostala posle kraljice Marije u Aberdarevoj 1, bez obzira što ona još nije rehabilitovana, Vladimir Karađorđević je naveo da je u zahtev uključena i sva imovina kraljice Marije i kralja Aleksandra koju su imali u Srbiji.
Prema njegovim rečima, veoma je teško reći šta su sve Karađorđevići posedovali u Srbiji, jer ne mogu da traže pravo na lovišta ili na korišćenje rudnika koje su nekada imali.
U ostavinskom rešenju iz 1938. nije navedena ni pokretna imovina, umetničke slike, skulpture i stilski nameštaj, a kako je rečeno u poslednje četiri godine sastavljen je spisak pokretne imovine, iako je „teško nabrojati veliki broj stvari koje su im oduzete“.
Na pitanje da li očekuje drugačiji tretman Agencije za restituciju s obzirom da se radi o kraljevskoj porodici, Vladimir Karađorđević je naveo da ne očekuje, jer je predao zahtev „kao i svaki drugi građanin u želji da samo povrati svoju imovinu“.
Princ Vladimir Karađorđević živi na relaciji London, Nemačka, Srbija, a kako je naveo, radi u oblasti Informacionih tehnologija (IT) i ima konsalting firmu. On je sin najmlađeg sina kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Andreja.
Kako je ranije rečeno, posle ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934, ostala je imovina u Beogradu – Dvorac u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, sa dvorištem od skoro 14 hektara, pet šuma na Dedinju, sa crkvom uz Stari dvor, i Belim dvorom.
Kralj je u Beogradu imao i kuće u – Ulici patrijarha Dimitrija 52, u Ulici kralja Aleksandra 24, u Krunskoj 7 i u Sarajevskoj 37. Svu imovinu dinastije Karađorđevića posle Drugog svetskog rata oduzela je nova komunistička vlast, istovremeno kada im je oduzeto i državljanstvo, ukazom od 2. avgusta 1947. godine.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI
V. Crnjanski Spasojević | 16. januar 2014. 21:23 |
Posle rehabilitacije princa Tomislava, njegovi naslednici mogu da zahtevaju povraćaj imovine u Sloveniji. Omiljenu kraljevu i Titovu letnju rezidenciju već je tražio princ, ali su ga Slovenci odbili

Princ Tomislav dobio vilu od majke Marije / Vila „Bled“ omiljena rezidencija Karađorđevića
NEDAVNA rehabilitacija princa Tomislava Karađorđevića otvorila je mogućnost njegovim naslednicima da od Slovenije zatraže čuvenu vilu „Bled“. Omiljenu letnju rezidenciju kraljevske porodice, a posle Drugog svetskog rata i Josipa Broza Tita, već je potraživao princ Tomislav kao nasledstvo od majke, kraljice Marije.
Slovenački sud ga je odbio jer su Karađorđevići tretirani kao „narodni neprijatelji i kolaboracionisti“. S obzirom na to da je princ sudski rehabilitovan 25. decembra prošle godine, okolnosti su se promenile, pa postoje naznake da će njegovi naslednici, supruga princeza Linda i deca prinčevi Mihailo, Đorđe i Nikola, i princeza Katarina obnoviti zahtev.
- Zvaničan zahtev za restituciju još niko nije podneo jer je porodica Karađorđević i dalje po slovenačkom Zakonu o denacionalizaciji isključena iz prava na vraćanje nasledstva ili obeštećenje. Ako bi slovenački Vrhovni sud, posle rehabilitacije kneza Pavla, naslednicima vratio Brdo kod Kranja, a postupak je u toku, to bi bio signal i za Karađorđeviće da traže vilu „Bled“ i ostale nepokretnosti – kaže za „Novosti“ Dragomir Acović, član Krunskog saveta.
Na mestu gde se nalazi luksuzni hotel, koji se trenutno renovira i biće u funkciji od aprila, kralj Aleksandar je 1922. kupio dvorac koji je gradio austrijski vojvoda Ernest Vindišgrac. Kralj je dvorac preimenovo u Suvobor, a Bled proglasio letnjom rezidencijom.
Vila, koja se prostirala na 39 parcela, u katastarskoj opštini Želče vodila se na kraljicu Mariju, baš kao i Gornja i Donja Radovna i letovalište u Mezaljki („Andrejevo selo“). Ukazom o oduzimanju državljanstva i imovine Karađorđevićima od 2. oktobra 1947, koji je potpisao Edvard Kardelj, ovo je praktično od kraljice i konfiskovano. Kako „Novosti“ saznaju, ona je tu imovinu ranije prenela na sina Tomislava.
Vrednost vile „Bled“, Gornje i Donje Radovne i jedne električne pilane posle Drugog svetskog rata procenjena je na nešto više od 12,8 miliona tadašnjih dinara. Letovalište u Mezaljki procenjeno je na nešto više od dva miliona.
Tito je nakon rata naredio da se izgradi nova rezidencija na mestu gde je nekada stajao dvorac, pa je vila postala glavno stecište političkih, diplomatskih i protokolarnih obaveza. U hotel je prenamenjena 1984.
Kraljica Marija u Srbiji, inače, nije ostavila ništa od imovine na svoje ime, izuzev zgrade u Aberdarevoj 1. Nekretnine koje su se vodile na nju mahom su bile u bivšim republikama, a testamentom, koji do sada nije bio dostupan domaćoj javnosti, imovinu je prepisala na dvojicu sinova – prinčeve Tomislava i Andreja, ali ne i trećeg, kralja Petra.

LIMUZINE NE VRAĆAJU
NASLEDNICI Josipa Broza neće potraživati vilu „Bled“, jer su iza jugoslovenskog predsednika ostale samo pokretnosti do čijeg potpunog spiska ne možemo da dođemo, kaže advokat Titovog unuka Joške, Goran Petronijević. On podseća da su Slovenci nedavno tražili da se uključe u ostavinski postupak iza maršala, i ocenjuje zahtev kao neozbiljan: – U posebnom postupku mogu da potražuju predmete za koje imaju dokaz da su njihovi, ali za to nemaju kredibilitet jer nam nisu vratili skupoceni Titov vozni park.

Marko Lopušina | 11. januar 2014. 21:10 |

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI
Kraljević Filip Karađorđević, za „Novosti“, otkriva svoje životne planove: Istorija nas Karađorđeviće obavezuje da budemo uz svoj narod. Želim da se oženim, i to po mogućstvu Srpkinjom

Foto Žika Đurić Slika
MLADI kraljevići Petar i Filip Karađorđević su božićne praznike proveli sa porodicom, sa prestolonaslednikom Aleksandrom i princezom Katarinom u Kraljevskom dvoru u Beogradu. I dok je kraljević Petar, princ naslednik srpske krune, stigao iz Londona sa devojkom, mlađi kraljević Filip je ovog puta došao sam. Kada smo preneli kraljevićima želju građana Srbije da se mladi prinčevi vrate da žive u Srbiji i da se ožene, Filip Karađorđević je iskreno rekao da je prva želja realna.
- Siguran sam da ću se jednog dana vratiti u Beograd za stalno. Još sam mlad i treba mi da steknem dovoljno poslovnog iskustva, ostvarim uspešnu karijeru i steknem neku finansijsku zaleđinu. Ovde ima mnogo mogućnosti za posao i za aktivnosti naše porodice – uveren je kraljević Filip. – Istorija nas Karađorđeviće obavezuje da budemo uz svoj narod, i ja ću se sigurno vratiti u Srbiju da ovde ostanem zauvek. Što se druge želje naroda tiče, želim da se oženim, po mogućstvu Srpkinjom.
Filip Karađorđević je rođen u SAD 15. januara 1982. godine kao sin prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Odrastao je u Londonu. Maturirao je na Kraljevoj školi u Kenterberiju u Engleskoj, diplomirao je humanističke nauke na jednom poznatom britanskom univerzitetu i učestvovao u programu na jednom španskom univerzitetu u Madridu. Govori engleski, španski i francuski, a usavršava srpski jezik. Za proteklu 2013. godinu kaže da je bila prekretnica u njegovom životu.
UŽIVANJE U UMETNOSTI Filip Karađorđević nam otkriva da nema nameru da bude bankar
. – Radim kao stručnjak za ljudske resurse u finansijama. Privatno se interesujem za umetnost, mnogo čitam i obilazim svetske muzeje – kaže Filip. – Beogradski muzej je izuzetno bogat, pa i naš kraljevski dvor ima sjajnu umetničku kolekciju. Ipak, mislim da je španska Prada najbolji muzej na svetu.
- Preselio sam se sa Kipra u London, gde sam dobio posao u jednoj uglednoj finansijskoj kompaniji. To je bila istorijska godina, jer smo mi kao porodica ispunili zaveštanje kralja Petra i naše pretke sahranili u mauzoleju na Oplencu. Bio je to veoma emotivan trenutak za mene. Osetio sam tada više nego ikada ranije da pripadam srpskom narodu i Srbiji, u koju ću, sada kada živim u Londonu, mnogo češće da dolazim – kaže kraljević Filip.
U Londonu živi i njegov stariji brat Petar, dok je brat blizanac Aleksandar u Španiji. U stalnom su kontaktu, jer su veoma bliski. Kako reče kraljević Filip, njegova braća su mu najbolji prijatelji. Bliske odnose Filip ima u Londonu i sa rođacima iz britanske kraljevske porodice, na čijoj listi naslednika kraljevskog trona zauzima 95. mesto.
- Ta lista naslednika britanske krune je jako dugačka, a mi Karađorđevići smo pali za jedno mesto na toj listi. Sa britanskom kraljevskom porodicom imamo divne odnose. Kraljica Elizabeta je kuma mom ocu, a princ Čarls je očev najbolji prijatelj. Ja se sa prinčevima Vilijamom i Harijem susrećem tu i tamo. Oni su sjajni mladi ljudi, pametni, interesantni i komunikativni – govori Filip. – Poznajem princa Vilijama i princezu Kejt, ali se ne družimo. Imamo zajedničke prijatelje i mislim da su i oni divni ljudi.
Prilikom božićnih praznika kraljević Filip je, kako nam je otkrio, dugo razgovarao sa svojim ocem prestolonaslednikom Aleksandrom o situaciji u Srbiji.
- To je velika i stalna tema naših razgovora. Pričali smo potom o porodici, koja je mnogobrojna i velika, ali i o zajedničkim interesovanjima za kulturu. Najčešće o filmovima, koje obojica obožavamo. Imamo sličan ukus. Moj otac i ja razgovaramo otvoreno kao najbolji prijatelji – otkriva Filip Karađorđević.
Mladi kraljević ima dobre odnose i sa svojom majkom princezom Marijom da Glorije, koja živi u Španiji.
- Majku ne viđam često, možda tri puta godišnje, ali smo stalno u kontaktu. Volim da odem u Sevilju, jer sam tamo odrastao i imam odlične odnose sa španskom kraljevskom porodicom. Lepo se slažem i sa članovima brazilske kraljevske porodice, jer u Brazilu imam dvadesetak bliskih rođaka. Voleo bih da odem na Mundijal da gledam fudbalska takmičenja. Navijam za Arsenal i voleo bih da Nemanja Vidić pređe u London. U Arsenalu je drugi trener Srbin, pa bi i Nemanja pojačao moj tim – smeška se kraljević Filip.

Vitak i uvek nasmejan srpski mladi kraljević je privlačan momak. Bavi se sportom. Ljubitelj je skejtborda, ronjenja, skijanja na dasci i obožava Kopaonik. Interesuju ga slikarstvo, muzika, računari i prirodne nauke. U Velikoj Britaniji krajem prošle godine kraljević Filip je izabran među deset najlepših i najpoželjnijih prinčeva sveta.
- Prijatno sam iznenađen tom titulom, ali, iskreno, to meni nije mnogo važno. Bitno je da moja braća i ja svojim aktivnostima podižemo ugled Srba u svetu, koji nije baš najbolji. Treba znati da samo mali broj ljudi odlučuje kakva će biti slika o nekom narodu i državi, tako da milioni ljudi ne znaju mnogo o Srbiji i ne prepoznaju ono dobro kod Srba. Srećem po svetu mnoge uspešne, ugledne, tople i divne Srbe, poput Novaka Đokovića, koji stvaraju dobar imidž Srbije u svetu. Trudim se da radim na tome – kaže Filip Karađorđević.
Pre nego što je otputovao na posao u London, mladi kraljević nam se požalio da kao zaposlen čovek neće imati vremena da za rođendan 15. januara, kao ranijih godina, organizuje bal. Proslaviće 31. rođendan sa prijateljima uz piće. Na pitanje kakvi su njegovi planovi u 2014. godini kraljević Filip je iskreno rekao:
- Nemam konkretne planove, jer me očekuju obaveze na poslu, a i ne volim mnogo unapred da planiram. Znam samo da ću doći u Srbiju da sa porodicom prisustvujemo obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
BEOGRAD KAO LONDON
- Moj društveni život je jako interesantan, jer sam odrastao u Londonu, koji je veliki i divan grad. London ima neke vibracije dobrog raspoloženja koje su veoma slične ovima ovde u Beogradu, u kom se uvek sjajno provodim – kaže kraljević Filip.

7/01/2014 – 13:59
BOŽIĆNI INTERVJU, PETAR III KARAĐORĐEVIĆ: Ustavna monarhija je spas za Srbiju!
Izvor:Telegraf
Princ naslednik i budući kralj Srbije za Telegraf otvoreno o ponovnom uvođenju parlamentarne monarhije, o srpskoj istoriji i običajima, kao i o, za njega važnoj 2013. godini

Foto: royallfamily.org
Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ naslednik Petar III Karađorđević najradosniji hrišćanski praznik provodi, kako kaže za Telegraf.rs “u svojoj otadžbini i svom Beogradu“, gde zajedno sa svojom porodicom proslavlja Božić uz poštovanje svih srpskih običaja gde sumira godinu koja je za nama i mašta o ponovnom uspostavljanju parlamentarne monarhije u Srbiji.
Porodica Karađorđević na čelu sa prestolonaslednikom Aleksandrom II tradicionalno Badnji dan i Božić proslavlja u svom Kraljevskom Dvoru, a Telegraf.rs je ekskluzivno za najradosniji praznik sumirao utiske sa princom naslednikom Petrom III Karađorđevićem.
Momak za koga su mnogi još 5. oktobra 1991. godine, kad su se Karađorđevići vratili u zemlju, rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj, sad prvi put priča o tome, rekavši: “Mi jesmo kod kuće, veoma često smo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za događaje u Srbiji. Naše karijere vezane su za inostranstvo, ali Srbija je naš dom“.

Foto: royallfamily.org
Šta za Vas i Vašu porodicu predstavlja Božić?
- Veoma lep praznik, to je, za nas dan kada se porodica okuplja da podeli radost Božića.
Koliko ste upoznati sa tradicionalnim Srpskim običajima i da li ih se Vaša porodica pridržava?
- U velikoj meri. Moji roditelji, moja braća i ja svake godine na Badnje veče sečemo badnjak i donosimo ga do Dvora. Kada ga zapalimo, dolaze pripadnici Žandarmerije da nam čestitaju Badnje veče, i tom prilikom organizujemo mali prijem za njih. Posle toga imamo porodičnu večeru.
Da li ste čitali o istoriji našeg naroda i koliko ste upoznati sa istom?
- Naravno, ali i dalje saznajem nove detalje, naročito iz novije istorije, koja je u našoj zemlji, nažalost, u velikoj meri i dalje prekrivena višedecenijskom diktaturom.

Foto: royallfamily.org
Koju istorijsku ličnost bi u našoj istoriji izdvojili kao najznačajniju?
- Moram da budem subjektivan i izdvojim moje pretke – mog čukun-čukun-čukundedu Karađorđa i mog čukundedu Kralja Petra Prvog.
Godina za nama bila je od istorijskog značaja za Vašu porodicu i ceo Srpski narod? Kakav je utisak na Vas ostavio povratak posmrtnih ostataka članova Vaše porodice u Srbiju?
- Veoma dubok. Bio sam veoma dirnut ljubavlju prema mojim precima koju sam osetio od građana Srbije. Takođe sam bio veoma srećan zbog mog oca, kome je prenos njegovih roditelja, bake i strica značio izuzetno mnogo. Drago mi je da je jedna velika istorijska nepravda ispravljena. Bio sam ponosan što je moj deda, Kralj Petar II imao Državnu sahranu i što se konačno vratio u otadžbinu.

Foto: royallfamily.org
Koja je Vaša poruka građanima Srbije za 2014?
- Nadam se da će ova godina biti bolja od prethodne, i da će i svaka sledeća biti još bolja! Našim ljudima su potrebna nova radna mesta a našoj zemlji su potrebni investitori. Veoma me je obradovala vest da je u protekloj godini rođen rekordan broj beba u poslednjih 25 godina. To je veoma ohrabrujuće i ja se nadam da je to pokazatelj da se u Srbiju polako, ali sigurno vraća stabilnost. Na stabilnost države utiču mnogi faktori, jedan od njih je i oblik vladavine, a ja sam ubeđen da bi je ustavna parlamentarna monarhija svakako povećala! To bi Srbiji dalo ono što joj je potrebno, a to su jedinstvo, kontinuitet i stabilnost.
(Darko Zlojutro)

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

Божићна и новогодишња порука Њ.К.В. Престолонаследника Александра II верницима који славе Божић и нову годину по јулијанском календару

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II упутио је грађанима Србије који Божић славе по Јулијанском календару следећу Божићну и Новогодишњу поруку:

Поштовани грађани Србије,

2013. је била година коју ћемо моја породица и ја посебно памтити. После 50 година одали смо последњу пошту и опростили се од Њихових Величанства Краља Петра II, Краљице Александре, Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја. Карађорђевића чија је судбина током историје била тесно повезана са судбином нашег народа и стварањем модерне српске државе. Њихови животи одражавају оно што се дешавало њиховом народу и њиховој отаџбини. Њихово лутање И изгнанство трајало је сувише дуго. Они су живели и умрли на различитим странама света, али смо ми доживели да поново пронађу мир међу својим рођацима и свом српском народу. За мене, као главу Краљевског дома И за читаву моју породицу, то је био дан за сећање! .

2013. је била веома тешка за Србију, година економских недаћа али истовремено и година наде. Захваљујући тешким преговорима које је водила наша Влада, Србија је коначно добила датум за почетак преговора са Европском Унијом, што че нам сигурно бити у фокусу у 2014.

Србија и град Ниш били су домаћини велике прославе обележавања 1700 година Миланског едикта, који је променио ток историје и судбину Хришћанства.

Веома сам поносан на наше спортисте који су постизали светски вредне резултате протекле године, као наша женска рукометна репрезентација, наши веслачи у омладинској конкуренцији који су постигли одличне резултате на европском првенству, атлетичари који су учествовали на Светском првенству у Москви, наша мушка тениска репрезентација у Дејвис купу, која је освојила вицешампионску титулу предвођена Новаком Ђоковићем на финалном мечу у Београду, који је проглашен за тенисера 2013. године од стране ИТФ-а. Сви ови резултати и достигнућа потврђују да је Србија, иако су времена тешка, земља са много талената и великим потенцијалима.

Током ових празника, када сви треба да се усредсредимо у љубави и пажњи на своје најближе и људе око нас, треба да се сетимо да је Бог послао свога сина међу нас да служи нама, а не ми њему! .

Моја породица ми се придружује у најбољим жељама свим грађанима Србије за срећну и берићетну Нову 2014. годину.

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Александар

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
јануар 2014.
П У С Ч П С Н
« дец   феб »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Категорије
Архиве
Webmail