Архива за 14. мај 2015.

ИЗЈАВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ПОВОДОМ СУДСКЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ГЕНЕРАЛА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

14/05/2015
Подели
Поводом позитивне одлуке Вишег суда у Београду у вези са рехабилитацијом Генерала Драгољуба Драже Михаиловића, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар даје следећу изјаву:
“Поздрављам дуго очекивану позитивну одлуку Вишег суда у Београду у вези са рехабилитацијом Генерала Драгољуба Драже Михаиловића. Ово је велики и позитиван дан за Србију и наш народ. Коначно је исправљена је једна од највеæих неправди у новијој српској историји. То није била само неправда према једном родољубивом човеку, то је била неправда према нашој земљи и нашем народу. Ова пресуда је од кључног значаја за национално помирење. Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности. Оно што сам много пута до сада рекао, говорим и данас: Завађену браћу треба мирити, како нас је учио Свети Сава, духовни отац нашег народа. Национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању. Молимо се за све који су изгубили своје животе на свим странама!
Желео бих да честитам и да се захвалим свим подносиоцима захтева за рехабилитацију Генерала Михаиловића: г-дину Војиславу Михаиловићу, унуку генерала Михаиловића, Удружењу Припадника Југословенске Војске у Отаџбини, Српском Либералном Савету, Удружењу политичких затвореника и жртава комунистичког режима, Новинско издавачком предузећу “Погледи”, професору др Кости Чавошком и професорки др Смиљи Аврамов и свим њиховим правним заступницима. Нарочиту захвалност упућујем професору др Оливеру Антићу, на бриљантној и веома импресивној завршној речи на последњем рочишту судског процеса” – истакао је Престолонаследник Александар у својој изјави.

Društvo12:10, 14.05.2015.
Autor: EPK,Foto: Aleksandar Jovanović
Želeo bih da epilog rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti. I da više neće biti tih ideoloških podela srpskog naroda na partizane i četnike, poručio je Nedeljniku patrijarh srpski Irinej

„Normalno da se Crkva zalaže da proces rehabilitacije Draže Mihailovića ide svojom tokom. Neka istina konačno progovori. I nadam se da će progovoriti“, konstatovao je patrijarh srpski Irinej, osvrnuvši se na višegodišnji proces rehabilitacije četničkog đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.
Patrijarh je ocenio i da ovaj proces može da ima ogroman značaj za srpski narod, te da može da stavi tačku na ideološke podele Srba na četnike i partizane. „Ja bih želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti“, naveo je poglavar SPC.
Upitan da li to ipak znači da SPC zapravo podržava rehabilitaciju četničkog vođe, patrijarh je ukazao da „SPC podržava samo istinu“.
„Istina je najlekovitija za sve nas. I za narod i za crkvu. I za našu prošlost i za našu sadašnjost i za našu budućnost“, dodao je patrijarh Irinej.
Govoreći o značaju rehabilitacije Draže Mihailovića, patrijarh je naglasio: „Istina je spora, ali dostižna“.
„Vreme je da istoriju prepustimo istoričarima, a da srpski narod prestane da se deli samo na osnovu toga ko je nekad kojim putem pošao“, poručio je patrijarh srpski Irinej.
On je potvrdio da je nameravao da prisustvuje završnoj reči u sudskom procesu. „Želeo sam da odem da podržim istinu, ali sam zbog obaveza i priprema Sabora SPC bio sprečen. Crkva je imala svog predstavnika“, zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve za Nedeljnik.

PRINC ALEKSANDAR dobija orden Legije časti!

Dekretom predsednika Republike Francuske Fransoa Olanda princ Aleksandar Karađorđević odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem, ordenom Legije časti u rangu komandira
Tanjug14. 05. 2015. 11:57

ODLIKOVAN prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević
Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro uručiće sutra orden na prijemu u rezidenciji Francuske ambasade, saopštila je danas ta ambasada.

ISTORIJSKA ODLUKA Rehabilitovan čiča Draža, sukob pristalica i protivnika ispred sudnice
Društvo10:39, 14.05.2015.
Autor: EPK,Boban Karović,Tanjug,Foto: Marina Lopičić,Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka
BEOGRAD – Viši sud u beogradskoj Palati pravde danas je rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.
Time su mu vraćena građanska prava oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine. Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.
Kada je sud izrekao preusudu, sudnicom se prolomio gromki aplauz, a među onima koji su na ovakav način pozdravili presudu bili su lider SRS Vojislav Šešelj, princ prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i članovi brojnih udruženja. Među prisutnima bile su i Žene u crnom, javlja izveštač Kurira iz Palate pravde.
Ispred zgrade suda u Savskoj okupio se veliki broj pristalica, ali i protivnika rehabilitacije između kojih je došlo do verbalnog sukoba. Između te dve grupe stoji policija koja sprečava da dođe i do međusobnog fizičkog obračuna.
Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.
Sudija Trešnjev rekao je da je presuda Vrnhovnog suda FNRJ u delu koji se odnosi na Mihailovića proglašena ništavnom kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, pa i one koje se odnose na imovinu.“Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim“, rekao je sudija Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.
Ovo je inače jednostrani postupak i nema druge – suprotstavljene strane, ali ga je poslednje godine, sa obrazloženjem „javnog interesa“ pratilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
мај 2015.
П У С Ч П С Н
« апр   јул »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail