Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Kralj Petar II u kapeli Kraljevskog Dvora

Beograd, 22. januar 2013. – Kovčeg sa telom Nj.V. Kralja Petra II od Jugoslavije stigao je danas u 14 časova na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Nj.K.V. Princ Aleksandar (unuk) dopratio je kovčeg svoga dede na letu kući.

Posmrtne ostatke Nj.V. Kralja Petra II na aerodromu su dočekali Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar, Princeza Katarina, Princ Petar, Princ Filip i Princ Aleksandar, zajedno sa kćerkom Princeze Katarine Alison, Nj.E. g-din Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije, prof. dr Oliver Antić, savetnik predsednika Republike Nj.E. g-dina Tomislava Nikolića, Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski G. Atanasije, članovi Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice, uz počasnu Gardu i predstavnike Vojske Srbije.

Posmrtni ostaci pokojnog Kralja su zatim uz počasnu policijsku pratnju preneti do Kraljevske kapele Svetog Andreja Prvozvanog pored Kraljevskog Dvora na Dedinju, dok su mu poštu odavali mnogobrojni građani duž puta od beogradskog aerodroma do Kraljevskog Dvora. Kovčeg sa telom Kralja je, prekriven srpskom zastavom i kraljevskim regalijama, zatim unet u kapelu. Zatim je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej je uz sasluženje Njihovih Preosveštenstva Episkopa hvostanskog G. Atanasija, Episkopa budimljansko – nikšićkog G. Joanikija i Episkopa remezijanskog G. Andreja, služio pomen Kralju, u prisustvu članova Kraljevske porodice, Premijera Srbije g-dina Ivice Dačića, Muhameda ef. Jusufspahića, Muftije srbijanskog, drugih verskih dostojanstvenika, članova savetodavnih tela Krune i velikog broja građana Beograda i Srbije koji su se okupili ispred kapele.

Posle službe, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej je u svom obraćanju istakao: „Konačno smo dočekali ovaj tužno – radosni dan, dugo željen i očekivan. Dan od istorijskog značaja za ceo srpski narod i njegovu istoriju“.

Njegova Ekselencija g-din Ivica Dačić, premijer Srbije, takođe se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo u ime Vlade Srbije i građana Srbije, i u svoje ime, „što danas prisustvujemo prvom u nizu događaja koje smo planirali ove godine, da tela naših vladara vratimo u Srbiju. Bez Karađorđeve loze istorija Srbije gotovo da ne bi mogla biti napisana. Vlada Srbije učiniće sve što je u njenoj moći da posmrtni ostaci drugih Karađorđevića budu vraćeni u našu zemlju“.

Profesor dr Oliver Antić, savetnik Predsednika Republike i član Odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, istakao je: „Predsednik Repubike Srbije g-din Tomislav Nikolić je poručio da je ovde danas zajedno sa nama, iako je u ranije planiranoj zvaničnoj poseti stranoj državi. Jednu zemlju štite pravda i tradicija. Kada se spoje ta dva elementa, onda imamo sigurnost države i naroda“.


Na kraju, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II, sin Nj.V. Kralja Petra II, održao je dirljiv govor: „Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene. Ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac Kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu. Želeo bih posebno da se zahvalim njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju što je ovde danas i na svim njegovim molitvama. Danas smo se okupili tužnim povodom, punim dostojanstva i istorijskog simbolizma. Ove godine se navršava devedeset godina od rođenja moga oca kralja Petra II, kao i sedamdeset i dve godine kako je usled invazije nacista bio prisiljen da napusti svoju voljenu zemlju i ostatak života provede u egzilu. Moj otac je umro pre četrdeset i dve godine, sahranjen u dalekoj zemlji, ali okružen prijateljima i ljudima koji su mu bili odani. Mnogo puta je pričao o njegovoj želji da se vrati kući. Očigledno je toliko vremena moralo da prođe i toliko istorijskih događaja, kako bi istorijska nepravda bila ispravljena, i jedna ljudska želja bila ispunjena. Povratak u otadžbinu je bila najveća želja moga oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da pokušamo da razumemo sopstvenu istoriju, i da naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka: „Ko sebe ne poštuje, ni drugi ga neće poštovati“. Danas, svi zajedno sa ovoga mesta šaljemo važnu poruku svetu: „Ova zemlja odaje počast svima onima koji su učestvovali u stvaranju njene istorije!“

Želim veoma da se zahvalim našem predsedniku Srbije gospodinu Nikoliću i predsedniku Vlade gospodinu Dačiću, na ovom zajedničkom poduhvatu, kao i doprinosu državnog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice Karađorđevića. Zahvaljujem i svim članovima Vlade na velikoj podršci. Specijalnu zahvalnost dugujemo profesoru Oliveru Antiću na njegovoj ličnoj inicijativi i angažovanju ovim povodom.

Kraljevska porodica najtoplije se zahvaljuje Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Irineju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu noovogračaničkom i srednjezapadnoameričkom Gospodinu Longinu, Vojsci Srbije, Gardi i Žandarmeriji, Nj.E. g-dinu Vladimiru Petroviću, ambasadoru Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, g-dinu Desku Nikitoviću, generalnom konzulu Republike Srbije u Čikagu, g-dinu Branku Terziću, advokatu g-dinu Tomu Karačiću, udruženju Sveta Gora i svima onima koji su prethodnih godina odlučujuće doprineli da se ovaj događaj od istorijskog značaja za naš narod i državu uspešno obavi.

Hvala svima koji su bili istrajni i pomogli na ovom putu. Vratili smo Kralja u njegovu zemlju. Dobro došao kući oče! Slava mu!“

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
март 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail