IZVOR: Beta | 28. 01. 2014. – 12:46h |

Princ Vladimir Karađorđević, u ime svih naslednika porodice Karadorđević, predao je danas u pošti u Beogradu zahtev za povraćaj imovine u Srbiji koja je ostala posle kralja Aleksandra.

Beli Dvor
Vladimir Karađorđević je rekao novinarima da je predao zahtev u ime svih naslednika tri sina kralja Aleksandra – Petra, Tomislava i Andreja, a kako je naveo, naslednika ima desetak, među kojima su Katarina, Nikola, Đorđe, Mihajlo, Linda, Tatjana i Dimitrije.
Princ Vladimir nije mogao da precizira šta se sve nalazi u zahtevima, ali je istakao da u arhivama iz 1938. postoje podaci šta su Karadorđevići posedovali u Srbiji.
Na pitanje novinara da li se u zahtevima nalaze Beli i Stari dvor, s obzirom da su zaštićeni zakonom o zaštiti spomenika kulture, Vladimir je naveo da se nalaze, ali da će zakon odlučiti hoće li to i da dobiju.
Što se tiče Zadužbine na Oplencu, prema njegovim rečima, ona ne pripada Karađorđevićima i na Zadužbini je da odluči o pitanju vlasništva.
Na pitanje da li se traži i nekretnina koja je ostala posle kraljice Marije u Aberdarevoj 1, bez obzira što ona još nije rehabilitovana, Vladimir Karađorđević je naveo da je u zahtev uključena i sva imovina kraljice Marije i kralja Aleksandra koju su imali u Srbiji.
Prema njegovim rečima, veoma je teško reći šta su sve Karađorđevići posedovali u Srbiji, jer ne mogu da traže pravo na lovišta ili na korišćenje rudnika koje su nekada imali.
U ostavinskom rešenju iz 1938. nije navedena ni pokretna imovina, umetničke slike, skulpture i stilski nameštaj, a kako je rečeno u poslednje četiri godine sastavljen je spisak pokretne imovine, iako je „teško nabrojati veliki broj stvari koje su im oduzete“.
Na pitanje da li očekuje drugačiji tretman Agencije za restituciju s obzirom da se radi o kraljevskoj porodici, Vladimir Karađorđević je naveo da ne očekuje, jer je predao zahtev „kao i svaki drugi građanin u želji da samo povrati svoju imovinu“.
Princ Vladimir Karađorđević živi na relaciji London, Nemačka, Srbija, a kako je naveo, radi u oblasti Informacionih tehnologija (IT) i ima konsalting firmu. On je sin najmlađeg sina kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Andreja.
Kako je ranije rečeno, posle ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934, ostala je imovina u Beogradu – Dvorac u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, sa dvorištem od skoro 14 hektara, pet šuma na Dedinju, sa crkvom uz Stari dvor, i Belim dvorom.
Kralj je u Beogradu imao i kuće u – Ulici patrijarha Dimitrija 52, u Ulici kralja Aleksandra 24, u Krunskoj 7 i u Sarajevskoj 37. Svu imovinu dinastije Karađorđevića posle Drugog svetskog rata oduzela je nova komunistička vlast, istovremeno kada im je oduzeto i državljanstvo, ukazom od 2. avgusta 1947. godine.

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail