29. jul 2010.

Jedini monarh koji je sahranjen u SAD je srpski kralj. Prihvaćen zahtev prestolonaslednika Aleksandra da se posmrtni ostaci njegovog oca iz Amerike prenesu u porodičnu grobnicu u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu


Kralj Petar II, kraljica Aleksandra i princ Aleksandar

Kralj Petar II, kraljica Aleksandra i princ Aleksandar


NAVRŠILO se četrdeset godina od kako je izgnani kralj Petar II Karađorđević u Americi oboleo od jetre i pao u postelju. U bolnici u Denveru negovali su ga brat Andrej Karađorđević, pukovnik Nikola Stepanović, porodica Gajić i Mici Lou, supruga doktora Loua, koji ga je operisao. Nažalost, presađena jetra nije prihvaćena i kralj Petar II je priminuo 3. novembra 1970. godine u Denveru.

- Smrt srpskog monarha bio je tužan kraj čoveka kog su komunisti izgnali iz otadžbine, a četnici i emigranti prihvatili sa mržnjom. Porodica Karađorđević je bila jedna nesrećna i siromašna dinastija. Proganjana decenijama od komunista kraljevska porodica nije nikada imala priliku da se ekonomski oporavi i stane na svoje noge. Kralj Petar II je imao jednu firmu u Americi, koja je propala, pa je živeo od nasleđa kraljice majke Marije. Umro je od alkoholizma i sahranjen je u manastiru Sveti Sava u Libertivilu – seća se istoričar Borivoje Karapandžić iz Klivlenda.

Kralj Petar II Karađorđević je kao prvorođeni sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, rođen u Beogradu 6. septembra 1923. Kum na krštenju bio mu je engleski kralj Džordž VI. Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je Sandroid školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. Pred rat kralj Petar Drugi je proglašen punoletnim, i odmah je preuzeo vlast, ali je 1941. bio sa Vladom primoran da emigrira, preko Grčke i Egipta u Englesku.

- Za vreme svog izbeglištva Kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Oženio se grčkom princezom Aleksandrom i dobio 1945. godine sina Aleksandra, današnjeg prestolonaslednika u Beogradu. Posle nagovora premijera Vinstona Čerčila da pozove četnike da se predaju Titu, kralj se preselio u SAD da bi izbegao kritike emigracije. U Americi je, međutim, prihvaćen sa skepsom. Bio mu je obećan kraljevski dom u Njujorku, ali nije izgrađen, pa se kralj potucao po kućama svojih prijatelja – priča nam Borivoje Karapandžić.

Kralj je sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertivilu. Na sahrani je bilo oko 30.000 ljudi, i Srba i Amerikanaca. Posle smrti jedno vreme dosta se govorilo o prenosu posmrtnih ostataka kralja Petra IIu porodičnu zadužbinu, crkvu Svetog Đorđana Oplencu. Dinastija je podnela i zahtev Vladi Srbije za povratak kralja kući. O tome prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević danas kaže:

- Moj je otac bio kralj, i on treba da bude vraćen u svoju zemlju i da bude sa svojim narodom i pretcima! Nema boljeg mesta za počivanje od Oplenca. Neophodno je da srpska vlada preuzme i sahrani kralja koji je bio nekadašnji poglavar države. To nije projekat ili plan koji ima „satnicu“ koja ističe. Po meni bi uz potrebno planiranje, saglasnost vlade i Crkve, dobro vreme bilo za vreme Crkvenog sabora sledeće godine. To bi bio jedan častan korak unapred.

Iz Amerike su u Srbiju već preneseni posmrtni ostaci vladike Nikolaja Velimirovića, koji je sahranjen u manastiru Lelić kod Valjeva i pesnika Jovana Dučića, koji je sahranjen u rodnom Trebinju. Prenos iz manastira Sveti Sava u Libertivilu kod Čikaga vladike Nikolaja i pesnika Dučića platile su porodice Stoković i Tupanjac po milion dolara.

NESTAO KRALJEV PASOŠ
Petar II Karađorđević je jedini monarh koji je živeo, umro i sahranjen u SAD. Srpski kralj je bio cenjen kod Amerikanaca, jer su ga tokom rata i kasnije primali svi američki predsednici. Bio je čest gost kod emigrantskih lidera, posebno kod vojvode Momčila Đujića, ali i u porodici biznismena Petra Gajića i njegove žene Vere. – Jedna od najvrednijih stvari u privatnoj zbirci Vere i Petra Gajića bili su pasoš, pidžama, lična pisma, kao i tepih kralja Petra II Karađorđevića, koji su im ostali posle smrti monarha. Gajići su lečili kralja, negovali ga u svom domu i čuvali njegove stvari. Njihova kuća je proglašena za Muzej u pustinji i procenjena na 90 miliona dolara. Neko je, posle smrti Vere gajić prošle godine, međutim, uzeo pasoš kralja Petra II i prodao ga lokalnim antikvarima. A samozvane grčke časne sestre su uzele ostale stvari i odnele ih u Milvoki – priča nam Dragan Rakonjac, vlasnik Srpskog radija iz Kalifornije, koji sa sveštenicima traga za ostavštinom kralja Petra II.

Izvor: Marko LOPUŠINA – Večernje Novosti

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail