Београд — Виши суд у Београду рехабилитовао кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намесника Краљевине Југославије. Поништена одлука којим је 1945. проглашен злочинцем.

Новости пишу да је решењем о рехабилитацији, на 15 куцаних страна, које је потписала судија Весна Џелетовић-Цуцић, поништена одлука Државне комисије из септембра 1945. године којом је кнез Павле проглашен злочинцем. Овим решењем, које је у среду достављено адвокату, поништене су и све правне последице наведене одлуке, укључујући и казну конфискације имовине.
Комунистичке власти теретиле су намесника да је „по преузимању власти погазио Устав. Да је узео целокупну власт у своје руке и игнорисао народне представнике“. Оптужен је „ за закључивање Тројног пакта чиме је допринео агресивном рату сила осовине“. На душу му је стављено да је „био задојен неодољивом мржњом према СССР“.


Адвокат принцезе Јелисавете Карађорђевић, кћерке кнеза Павла, која је, пре три и по године поднела захтев за рехабилитацију оца – Душанка Суботић-Хомен, каже за Новости да је одбрана и писменим доказима, потврдила да потписивању Тројног пакта, кнез Павле није присуствовао. “А, није могао ни да буде осуђен по закону који је важио у време за које су му приписана дела. Нити је могао из изгнанства да чини злочине који су му стављени на терет.“

“Кнез Павле је одлуком из 1945. године, проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога”, каже Душанка Суботић-Хомен.
“Управо ова рехабилитација, не само да говори о променама које се свакодневно код нас дешавају, него и о исправкама тако тешких неправди, као што је ова. И као што је била учињена према Слободану Јовановићу. Сматрам да ово решење има и историјски значај. Јер, када се буду отвориле све архиве које су данас још затворене, српски народ ће добити сазнања до којих чак, ни у овом часу не може да дође. Ово је само још један прилог исправци историје коју смо учили. И о којој нисмо ништа знали до данашњих дана”, каже Суботић-Хомен.
Саговорница Новости, на примеру овог случаја, посебно указаје на ретроактивну примену прописа.
“Декларације и прописи, примењени на кажњавање кнеза Павла, објављени су пет година после његовог протеривања. А једно од уставних начела је да нема ретроактивности у примени прописа. Такође, по тада важећем Уставу Србије у Краљевини Југославији, кнез Павле, као један од намесника није имао право да потписује, нити закључује Тројни пакт. То је 27.3.1941. године учинио председник Владе, Драгиша Цветковић,” рекла је за Новости Суботић-Хомен.
ИЗВОР: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
март 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail