Gruzijski princ u Srbiji: „Često sam sanjao Beograd“
Izvor BLIC:Marko Petković | Foto: N. Kostić |
Beograd je grad koji sam želeo da vidim još od svog detinjstva, sanjao sam o njemu i veoma mi se dopada jer na svakom ćošku može da se oseti bogata istorija. Za svakog pravoslavnog hrišćanina velika je čast i duhovno iskustvo najvišeg stepena da bude u prilici da se pokloni najvećim svetinjama Beograda i Srbije.

     Princ Davit Bagration je dodelio orden patrijarhu Irineju

Ovako o glavnom gradu Srbije govori princ Davit Bagration, potomak jedne od najstarijih kraljevskih dinastija u istoriji civilizacije – gruzijske.
Bez imalo pompe, kao što je to bio običaj pre više decenija kada je narod izlazio na ulice da pozdravi svog gosta, član jedne kraljevske porodice doputovao je u Beograd.
Davit Bagration-Muhranski Batonišvili, princ Gruzije, proveo je tri dana u glavnom gradu Srbije, kako bi se susreo sa srpskim patrijarhom Irinejom i obišao, kako kaže, „veliki broj svetinja”.  

Potomak dinastije stare 1.000 godina

Naslednik čuvene kraljevske loze Bagration, koja je Gruzijom vladala od 9. veka sve do ranog 19. veka, kada je Rusija anketirala ovu državu, odlikovao je srpskog patrijarha Ordenom reda orla Gruzije i bešavne dolame Gospoda našeg Isusa Hrista. Poglavar najstarije pravoslavne kraljevske dinastije na svetu, pošto je nakon usvajanja hrišćanstva 327. Gruzija posle Jermenije postala druga zemlja na svetu koja je ovoj religiji dala državni status, u Patrijaršiji SPC uručio je ovo odličje uz blagoslov patrijarha Gruzije Ilije Drugog.
- U znak zahvalnosti zbog istinskog prijateljstva i dobročiniteljstva prema Gruzinskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima, odlikovao sam Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja Velikom ogrlicom kraljevskog reda orla – rekao je za „Blic” princ Davit, i dodao da je veoma radostan zbog prilike da se sretne sa srpskim verskim poglavarom.
Osim patrijarha Irineja, nosioci ovog odlikovanja su takođe carigradski patrijarh Vartolomej i gruzijski patrijarh Ilija Drugi, kao i članovi pojedinih kraljevskih porodica. Poput srpske monarhije, na odlazak sa vlasti dinastije Bagration i njen povratak uticao je komunistički politički sistem koji su ove dve države prihvatile. Većina članova gruzijske kraljevske porodice napustila je ovu državu kada je 1921. Crvena armija osvojila Tbilisi, da bi njen povratak u politički život, sada Republike Gruzije, počeo devedesetih godina prošlog veka.
- Između naroda Gruzije i Srbije postoji velika sličnost i potreba za jačanjem duhovnih i svih drugih veza. Ova dva drevna i pravoslavna naroda imaju istu veru i slično istorijsko iskustvo koji nas međusobno približavaju – rekao je princ Davit, i objasnio da je jedna od zajedničkih crta „veliki problem s ugrožavanjem državnog integriteta i teritorijalnog suvereniteta”, odnosno problema Kosova i Metohije u Srbiji, a Abhazije i Južne Osetije u Gruziji.

Princ Davit u Sabornoj crkvi

Nagoveštaji da će Gruzija pristupiti NATO ponovo su podigle tenzije na ovom prostoru i izglede da se rat između Rusije i Gruzije ponovi.
- Ovo je veoma kompleksno pitanje jer je veoma teško reći da li će Gruzija uopšte ući u NATO, budući da je prethodno neophodno da se obavi jedan pošten referendum na kome bi se narod izjasnio. Međutim, interes naše zemlje jeste da gleda u drugom smeru. Odnos između Rusije i Gruzije je kroz vekove bio bratski jer delimo pravoslavnu veru, zbog čega bi svi problemi koje smo dosad imali trebalo da se rešavaju kroz ljubav, a ne svađom – smatra princ Davit.

Povratak monarhije
Ankete sprovedene u Gruziji pokazale su da trećina građana ove države želi da se umesto republičkog uređenja ponovo uspostavi monarhija.
- Smatram da je to moguće jer Gruzijci vide da je predsednički sistem u našoj zemlji propao, pošto nijedan od sadašnjih gruzijskih predsednika nije promenjen na izborima. U sistemu kakav je trenutno u Gruziji ne postoji mogućnost da narod slobodno iskaže svoju volju o tome, ne samo da li je za monarhiju ili republiku, već i o tome za koju partiju želi da glasa. Političko stanje u Gruziji je diktatura – rekao je princ Davit Bagration.


Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
октобар 2021.
П У С Ч П С Н
« авг    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail