Danas je u Topoli svečano obeleženo 200 godina od podizanja crkve Presvete Bogorodice u tom gradu i slava opštine – Mala Gospojina. Svečanost je započela liturgijom koju je služio Episkop šumadijski Gospodin Jovan sa sveštenstvom.
To je crkva presvete Bogorodice,poznatija kao Karađorđeva crkva u narodu.Pripada,po stilu gradnje crkvama Moravskog stila.
U osnovi je jednobrodna crkva sa upisanim krstom.Rađena je od kamena,krov je na dve vode i pokriven je ćeramidom.
Crkva je građena u isto vreme,kada i konak u vremenu 1811-1813 godine.Na zapadnom delu crkve uzdiže se spratni zvonik/To je bila takođe kula,sa koje su se branili iz utvrđenja sa Turcima/.Kupola na crkvi je ortogonalna spolja,a sa unutrašnje strane je polukružna.Sama crkva ima smanjene proporcije,a ipak je veoma skladna.Spolja je izmalterisana i ofarbana u belu boju.Kupola na crkvi je pokrivena sa šindrom/drvenim crepom./Ikonostas je u duborezu i predstavlja remek delo majstora što ga je radio.
I ako crkva ne potiče iz srednjeg veka,već iz 19 veka,ona ima važan istorijski značaj.Dokaz je o postojanju vožda,o borbi sa Turcima,i začetcima dinastije Karađorđević.

Nakon liturgije arhijerejskom gramatom priznanja Episkop šumadijski G. Jovan odlikovao je Milosava Petrovića iz Topole i Gorana Arsenijevića iz Vinče, dok je Budimiru Stamatoviću uručen orden Sv.Simeona Mirotočovog .
Sečenje slavskog kolača obavljeno je ispred zgrade opštine Topola u prisustvu velikog broja građana i zvanica, među kojima su bili princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić. Sečenju slavskog kolača predhodila je litija koju je predvodio ovogodišnji domaćin slave, Milosav Petrović.
Posle verskih svečanosti, u 12 časova održana je svečana sednica Skupštine Opštine Topola, na kojoj su uručene nagrade za doprinos razvoju tog kraja. Građanima se obratio predsednik opštine Dragan Jovanović kao i princ Aleksandar Karađorđević. Posebnu pažnju izazvao je ambasador Rusije i dobitnik povelje rođenja Presvete Bogorodice, Aleksandar Konuzin koje se okupljenima obratio na srpskom jeziku.
Izvor PJERMEDIJA

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail