Архива за фебруар, 2011

15. februar 2011.

Posle nekoliko godina neizlaženja, u izdanju Kulturnog foruma izašao je novi broj časopisa MONARCHY u elektronskoj formi. Časopis je namenjen ne samo pristalicama monarhije u Srbiji, već i svima onima koji žele da saznaju nešto više o životu današnjih monarha, članova njihovih porodica, kao i da prikaže sve specifičnosti zemalja u kojima je uspostavljena ustavna parlamentarna monarhija: od društvenih, ekonomskih, kulturnih, turističkih…


Monarchy br.1Monarchy br. 2

Monarchy br. 2


Позив Сабора Монархиста Србије

Позив Сабора Монархиста Србије

Дан 15. фебруар  2011. године, обележава се у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа, почео Први српски устанак – борба за ослобођање од вишевековног робовања под Отоманским царством. Истог дана 1835. године, на Великој народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије – Сретењски устав.

Литургија у цркви у Орашцу почиње у 9 часова.Свечано полагање венаца биће усклађено са званичним протоколом и програмом припремљеним за прославу у Орашцу и Опленцу.

Сабор Монархиста Србије на овај дан обележава први пут од оснивања 2008. године, своју славу Сретење Господње. Након  званичне церемоније обележавања Првог српског устанка  прослава Славе ће се обележити у Аранђеловцу у  Хотелу “ РУЈНА ЗОРА“.

08. фебруар 2011.

Поводом Дана државности, први пут у историји, устави ће бити изнети из депоа Архива Србије и представљени јавности у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ – Поводом Дана државности, први пут у историји, устави Кнежевине и Краљевине Србије, биће изнети из депоа Архива Србије и представљени широј јавности. Тако се Сретењски устав, настао 1835. године, баш у Крагујевцу, у порти овдашње цркве, после 176 година опет враћа у „родни“ град.

Поред Сретењског устава у Галерији Народног музеја у Крагујевцу, биће изложени и оригинални и једини примерци Турског устава из 1.838, Немасничког устава из 1869, као и Устав Краљевине Србије из 1888, Априлски устав из 1888. и Устав Краљевине Србије из 1903. године.

БАРЈАЦИ И ОДЛИКОВАЊА ПОВОДОМ дана државности, биће организоване и репрезентативне изложбе симбола државности у Новом Саду, Нишу, Ваљеву. Поред оригинала устава, јавности ће први пут бити представљене медаље и одликовања Кнежевине Србије и Краљевине Србије, српске заставе и барјаци из периода Првог светског рата, као и српске владарске инсигније.

- Депои Националног архива најзаштићеније су место, где се чува нешто чија је материјална вредност немерљива. Први пут се дешава да се највиши правни акти и најзначајнији документи из наше историје износе из депоа – казао је у уторак у Крагујевцу директор Архива Србије др Мирослав Перишић.

Архив Србије овим се прикључује новом концепту прославе Дана државности, а први пут се дешава да се из депоа архива иствовремено износе најзначајнија државна документа. Устави се чувају на посебној температури, а до Крагујевца ће бити допремљени уз посебно обезбеђење.

- Сретењски устав је најзначајнији зато што је први, а значајан је и по томе што је један од првих демократских устава у тадашњој Европи. Сретењски устав се поново враћа у Крагујевац, недирнут и очуван – каже др Перишић.

- Влада се определила да ове године национални празник обележи низом манифестација. Посебно се издвајају ове четири репрезентативне изложбе. То показује да можемо и имамо право да будемо поносни на своју прошлост, казао је у уторак у Крагујевцу Дејан Ристић – представник Организационог одбора Владе Србије за обележавање Дана државности.

М. ЛУКОВИЋ -Новости

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
фебруар 2011.
П У С Ч П С Н
« јан   мар »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Категорије
Архиве
Webmail