Архива за јун, 2013

IZVOR : VEČERNJE NOVOSTI
T. SPALEVIĆ | 21. jun 2013. 23:30 |
Novosti saznaju: Agencija za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu

Vila „Crnogorka“
AGENCIJA za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu. Rešenje će, kako nezvanično saznaju „Novosti“, biti pravosnažno u sredu 26. juna. U Agenciji za restituciju ovu informaciju juče nisu želeli da komentarišu. Ćute i u Mreži za restituciju. Princeza Jelisaveta, kojoj bi ovo bila prva vraćena nepokretnost u Srbiji, bila je zatečena vešću.
U Užičkoj 1 nalazi se velelepna vila „Crnogorka“, u kojoj trenutno živi ambasador Crne Gore. Zdanje je vlasništvo Republike Srbije i njome upravlja „Dipos“. Vila od 875 kvadrata ima dvorište i vrt, površine 6.846 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane.
Princeza Jelisaveta podnela je zvanični zahtev Agenciji za restituciju 8. novembra 2012.
Vilu „Crnogorku“ kupila je princeza Olga početkom 1940. Želja joj je bila da, kada su u Beogradu, ona i knez Pavle u njoj borave. Knjeginja Olga bila je ćerka princa Grčke i Danske i Helene Vladimirovne od Rusije. Raspolagala je velikom imovinom, koja joj je oduzeta 2. avgusta 1947. Posle rata u vili u Užičkoj 1 boravio je i Edvard Kardelj.
DVORAC U SLOVENIJI PRINCEZA Jelisaveta traži povraćaj nekretnine i u Sloveniji. Njen otac, knez Pavle, imao je dvorac na Brdu kod Kranja, koji je u vlasništvu slovenačke vlade.
U vili „Crnogorka“ princeza Jelisaveta bila je prvi put posle povratka u zemlju, početkom devedesetih. Rekla je da vila nije ni nalik onoj kući, koju je kao mala ponela u sećanju. Vila je dograđivana.
Kneginja Olga bila je vlasnik i vinograda na Topčiderskom vencu, od 7.508 kvadrata.

12. јуни 2013. | 02:35 | Извор: Танјуг
Обреновићи позивају Карађорђевиће на помирење
БЕОГРАД -
Крунски савет династије Обреновић, који више од 20 година обележава дан убиства краља Александра и краљице Драге, поздравио је јучерашњи долазак принца Александра и Катарине Карађорђевић на њихов гроб, и позвао их на помирење.
У саопштењу Крунског савета династије Обреновић се наводи да су венце и цвеће на гроб убијеног краљевског пара положили и потомци династије Обреновић.

Танјуг (Срђан Илић)
Достарешина Крунског савета династије Обреновић Видан Богдановић је рекао да је долазак Карађорђевића поводом обележавања 110 година од смрти краљевског пара Обреновић корак напред за помирење две краљевске породице.
Он је позвао представнике династије Карађорђевића да отпочне процес помирења.
Краљ Александар Обреновић и краљица Драга убијени су у Београду у мајском преврату 29. маја 1903. године, односно 11. јуна по сада важећем календару.
Они су прво сахрањени у старој Цркви Светог Марка, која је порушена током Другог светског рата, да би њихови земни остаци били касније пренети у крипту новоизграђене Цркве Светог Марка, где су и данас.
Две недеље после убиства, Уставотворна скупштина и Сенат изабрали су за краља Србије принца Петра Карађорђевића, прадеду принца Александра. Краљ Петар је крунисан је 21. септембра 1904. године у Саборној цркви.

ISTORIJSKO RUKOVANJE: Pomirili se Broz i Karađorđević

Politika, 06:17, 06.06.2013.

Autor: Foto: Tanjug

Pošalji e-mail
Odštampaj tekst

Normalno smo razgovarali o tome da nijedna ideologija ne sme da bude prepreka boljem životu građana Srbije, kaže Joška Broz

Susret… Komunistu i prestolonaslednika Aleksandra spojila Kuba

BEOGRAD – Ko bi rek‘o, čuda da se dese!
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, rukovali su se juče na otvaranju izložbe „Beograd – Havana“ i time stavili tačku na gotovo vekovno neprijateljstvo između komunista i monarhista! Njih dvojica sreli su se na izložbi u Arhivu Jugoslavije upriličenoj povodom proslave 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Jugoslavije i Kube.

- Bilo je spontano. Upoznao nas je Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta. Normalno smo razgovarali o tome da nijedna ideologija ne sme da bude prepreka boljem životu građana Srbije. Veoma je važno da možemo da razgovaramo, a da ne potežemo pitanje ko je za šta kriv. Naravno, mi se ne slažemo u mnogim stvarima – kaže Broz.

(M. M.)

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
јун 2013.
П У С Ч П С Н
« мај   јул »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Категорије
Архиве
Webmail