Архиве за категорију ‘Обавештења’

15. februar 2011.

Posle nekoliko godina neizlaženja, u izdanju Kulturnog foruma izašao je novi broj časopisa MONARCHY u elektronskoj formi. Časopis je namenjen ne samo pristalicama monarhije u Srbiji, već i svima onima koji žele da saznaju nešto više o životu današnjih monarha, članova njihovih porodica, kao i da prikaže sve specifičnosti zemalja u kojima je uspostavljena ustavna parlamentarna monarhija: od društvenih, ekonomskih, kulturnih, turističkih…


Monarchy br.1Monarchy br. 2

Monarchy br. 2


Позив Сабора Монархиста Србије

Позив Сабора Монархиста Србије

Дан 15. фебруар  2011. године, обележава се у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа, почео Први српски устанак – борба за ослобођање од вишевековног робовања под Отоманским царством. Истог дана 1835. године, на Великој народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије – Сретењски устав.

Литургија у цркви у Орашцу почиње у 9 часова.Свечано полагање венаца биће усклађено са званичним протоколом и програмом припремљеним за прославу у Орашцу и Опленцу.

Сабор Монархиста Србије на овај дан обележава први пут од оснивања 2008. године, своју славу Сретење Господње. Након  званичне церемоније обележавања Првог српског устанка  прослава Славе ће се обележити у Аранђеловцу у  Хотелу “ РУЈНА ЗОРА“.

Иницијатива за Краљевину Србију

Иницијатива за Краљевину Србију

Удружење Иницијатива за Краљевину Србију и члан овог удружења господин Раде  Јовелић Вишеров који је и оснивач Културног форума, формирао је у оквиру Форума ЦЕНТАР ЗА ДВОРЦЕ 2008.године.

По узору на сличне институције у Европи, ЦЕНТАР ЗА ДВОРЦЕ се бави истраживањем, праћењем обнове и ревитализације двораца  летњиковаца у Војводини.

Центар за дворце организује 2. МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП “ДВОРЦИ И ЛЕТЊИКОВЦИ ВОЈВОДИНЕ у служби развоја културног туризма” у Ловачком Дворцу Каштел Ечка 28. – 29. мај 2010.године на којем ће се размењивати искуства и знања и представити модели и могућности ревитализације двораца и летњиковаца у Војводини и израда Предлога националног пројекта обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца СРБИЈЕ.

На 1. Међународном скупу двораца и летњиковаца поред домаћих учествовао је и већи број страних стручњака из ове области и проистекла је иницијатива да се формира радна група за израду Предлога националног пројекта обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца СРБИЈЕ. Радна група је формирана  9.априла 2010 године.

Национални пројекат обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца настаје као одговор на потребу за очувањем и побољшањем историјског наслеђа које представља један од најважнијих чинилаца историјског идентитета на локалном и европском нивоу.
Нови Сад 11. мај 2010.године

Позивница

Позивница

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
јун 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Категорије
Архиве
Webmail