Архива за децембар, 2013

Извор: Новости
В. Црњански Спасојевић | 25. децембар 2013. 21:29 |
Виши суд у Београду вратио част и углед средњем сину краља Александра, решење примила његова сестра Јелисавета. Захтев је поднео најмлађи син Михаило, а тражиће и реституцију

Краљица Марија са синовима Петром, Андрејом и Томиславом
ПРИНЦ Томислав Карађорђевић, син краља Александра, рехабилитован је одлуком Вишег суда у Београду, 16. децембра. Решење је у среду примила његова сестра од стрица, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, ћерка кнеза Павла.
- Примила сам решење уз овлашћење његовог најмлађег сина Михаила, који иначе живи у Београду и који је поднео захтев за рехабилитацију, али је привремено отпутовао – каже кнегиња Јелисавета за „Новости“.
Принц Михаило поднео је захтев Вишем суду 22. јула ове године. У решењу које је суд донео пет месеци касније дословце стоји да се „усваја захтев за рехабилитацију покојног Њ. К. В. принца Томислава Карађорђевића и утврђује да је указ Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947. године ништаван од тренутка његовог доношења, као и да су ништаве све правне последице“.
Принц Томислав је средњи син краља Александра и краљице Марије, рођен 19. јануара 1928. у Београду, а преминуо 12. јула 2000, у Тополи. У марту 1947, као и осталим члановима династије, нова власт одузела му је држављанство и конфисковала имовину.
Средњу школу завршио је у Британији и одмах после рата уписао Клер колеџ Универзитета Кембриџ, али га је због сукоба са једним марксистичким професором напустио. Посветио се воћарству, па 1950. купује велику фарму на два сата од Лондона. Бавио се узгојем јабука, и у једном тренутку имао 17.000 стабала. У Србију се вратио у октобру 1991.

- Била сам у хотелу „Москва“ када ме је позвао Томислав и питао да ли могу да га сачекам на београдском аеродрому. Обрадовала сам се. Ја сам дошла четири године раније и драго ми је да сам на неки начин отворила врата повратку осталих. Била сам блиска са Томиславом. Дописивали смо се док је живео у Енглеској, а по повратку у земљу често смо га посећивали на Опленцу, где је бринуо о задужбини краља Петра.
Био је весео човек, народски. Стално је ишао у народ, помагао му, и људи су долазили да га обиђу на Опленцу.
- Последњи пут сам га видела десет дана пред његову смрт и била сам шокирана да и даље, иако тешко болестан, пуши. Сећам се да је примао неке ињекције на бази биљака из Русије, за које је веровао да ће му помоћи, и да је у кући било јако хладно – каже кнегиња, и подсећа да је на његовој сахрани било много људи из целе Шумадије.
Пошто су одлуком Вишег суда ништава сва решења проистекла из указа о одузимању држављанства, то практично значи да наследници принца Томислава имају право и на реституцију. И тај захтев биће поднет наредних дана, а у међувремену у току је поступак рехабилитације краљице Марије. Захтев су поднели супруга и потомци принца Томислава Линда, Катарина, Михајло, Ђорђе и Никола, као и потомци принца Андреја, Лавинија, Димитрије и Татјана.
Принц Томислав из првог брака са принцезом Маргаритом од Бадена има сина Николу и ћерку Катарину. Из другог брака са Линдом Мери Бони има синове Ђорђа и Михаила.

Био је познат по свом хуманитарном раду и као заштитник цркава, био је председник Одбора за обнову Хиландара, а Демократска странка му је на првим послератним изборима 1990. нудила да буде њен председнички кандидат, али је одбио.
ЦРНА ГОРА ТРАЖИ НОВУ ВИЛУ
РЕШЕЊЕМ Министарства финансија наследство кнегиње Олге, супруге кнеза Павла, вила „Црногорка“, враћена је кнегињи Јелисавети и кнезу Александру. Према сазнањима кнегиње Јелисавете, досадашњи црногорски амбасадор је по завршетку мандата напустио вилу, а Влада Црне Горе тражи нову.

- Искрено се надам да ће нека од понуђених резиденција одговарати Амбасади Црне Горе, и да ће наша вила и физички бити враћена, с обзиром на то да брат и ја не потражујемо у реституцији ништа друго ни од Србије, ни од Црне Горе.

.
Извор : Курир
Министарство финансија донело решење којим је потврђена одлука о враћању виле потомцима Павла Карађорђевића

БЕОГРАД – Повратак у родитељски дом.
Принцези Јелисавети и њеном брату кнезу Александру Карађорђевићу коначно ће бити враћена вила „Црногорка“ са припадајућим парком у Ужичкој 1, сазнаје Курир.

Наиме, како сазнајемо, Министарство финансија донело је решење којим је потврђена одлука Агенције за реституцију из јуна ове године да се спорна вила врати Карађорђевићима. Ову информацију за Курир потврдио је и Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, који каже да је од јуче вила „Црногорка“ поново власништво потомака кнеза Павла Карађорђевића.

- Агенција за реституцију од Министарства финансија, као другостепеног органа, добила је решење којим је одбијена жалба Републичког јавног правобранилаштва на нашу одлуку о повраћају виле „Црногорка“ принцези Јелисавети Карађорђевић и њеном брату кнезу Александру из јуна ове године. Тим решењем овај случај је затворен – каже Секулић за Курир. Радосну вест да јој је вила „Црногорка“ коначно враћена принцеза Јелисавета сазнала је од новинара Курира.

- Ако могу да ставим моје стопало у кућу моје мајке, то би било врло дирљиво за мене. Нисмо планирали шта ћемо ако нам врате вилу, али ћу живети ту пошто нигде у свету ништа немам и живим као подстанар. Чак ни малу виљушку никад нисам добила – каже принцеза Јелисавета за Курир и додаје да ће одмах радосну вест јавити брату кнезу Александру, који живи у Паризу.

(С. Т.)

IZVOR : NOVOSTI
V. Crnjanski Spasojević | 05. decembar 2013. 21:18 |
Potomci Karađorđeviđa uključili se u ostavinski postupak oko Brozove imovine. Zahtevaju da se izuzme blago nađeno u „depou 555“ i da ga procene aukcijske kuće „Sotbi“ i „Kristi“

Komisija otvorila sef u Narodnoj banci Srbije
Naslednici porodice Karađorđević tražili su od Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava posle smrti Josipa Broza Tita, da donese rešenje o otvaranju sefa u vili „Mir“. Oni sumnjaju da bi u tom sefu mogle da budu skrivene još neke dragocenosti koje nisu pronađene u „depou 555“ u Narodnoj banci Srbije.
Komisija predsednika Srbije, na zahtev suda, otvorila je proletos ovaj sef, koji je tri decenije bio zapečaćen i proglašen državnom tajnom. U njemu su bile pohranjene stvari nađene posle smrti nekadašnjeg predsednika SFRJ u njegovoj rezidenciji u Užičkoj. Ispostavilo se da su gotovo sve nađene dragocenosti pripadale dinastiji Karađorđević.
Zato su se naslednici kraljevske porodice prijavili kao zainteresovani učesnici u ostavinskom postupku koji Brozovi vode. Oni od suda traže da se izuzme iz ostavinske mase imovina nađena u „depou 555“, jer nalaz veštaka nesporno dokazuje da su ovi predmeti kraljevski.
Naslednici će, kako saznajemo, tražiti i ono što veštak kog je angažovala Komisija predsednika za popis stvari iz sefa, nije uradio. Dakle, zahtevaće procenu vrednosti nađenog blaga, odnosno da sud nanovo otpečati vreće i omogući uvid stručnjacima čuvenih aukcijskih kuća „Kristi“ ili „Sotbi“.
Sud bi zatim trebalo iz ostavinskog postupka da izuzme blago nađeno u Titovom sefu i uputi naslednike Karađorđevića na dopunski ostavinski postupak iza kralja Aleksandra, kraljice Marije, kneza Pavla i kneginje Olge. Jer, na dvoru je postojalo pet kasa. Umetničke slike, srebrnina, porcelan, nakit i ostalo kupovano je ne samo novcem iz kase Uprave dvora, već i iz posebnih kasa kralja, kraljice, kneza i kneginje. Priznanicama pohranjenim u Narodnoj banci moguće je dokazati koje vrednosti su kupljene privatnim novcem.
U „depou 555“ bilo je pohranjeno bogatstvo koje je državna komisija zatekla i popisala dve godine posle maršalove smrti 29. aprila 1982. Za zlatne poluge, prah i opiljke (oko 30 kilograma), kao i srebrne poluge i platinaste pločice, veštak Rajko Dupalo zaključio je da su verovatno iz rudnika zlata „Glogovica – Neresnica“, koji je pripadao kralju Aleksandru.
DOBILI SAMO BELI DVOR Porodica Karađorđević ubrzo će podneti i zahtev za povraćaj imovine Agenciji za restituciju. Oni do sada u Srbiji nisu dobili ništa, osim kompleksa Belog dvora na korišćenje, i jedne kuće u Beogradu.
U vrećama je nađeno i više od 150 komada nakita, kao i ordenje, medalje, plakete, srebrno posuđe. Mnoštvo je bisera, rubina, brilijanata, nakita od žada, zlatnih medaljona i privezaka, čak i sa likom kralja i kraljice. Na jednom privesku je natpis „Petar, rođen 6. septembra 1923, kršten 21. 11. 1923. u Beogradu“, koji je očigledno pripadao kralju Petru Drugom. Zanimljiv je i zlatni prsten s natpisom „Kumanovo 11. 10. 1912“ U nekim medaljonima su slike članova porodice Romanov, a jedna plišana kutija sa zlatnom elipsastom kutijom u njoj, čiji je poklopac ukrašen inicijalima, najverovatnije je bila poklon Nikolaja Drugog Romanova srpskoj dinastiji.
Osim čuvenog Ordena Karađorđeve zvezde, koji je pripadao kraljici Mariji, nađen je i izuzetno vredan orden „Za boj i slobodu Petar Prvi 1904“, sa krunom i krstom, optočen rubinima i brilijantima. Veštak zaključuje da su nakit i ordenje pripadali Karađorđevićima.
Za numizmatičku zbirku od preko 200 komada veštak ne precizira kome bi mogla pripadati, ali naslednici veruju da je pripadala knezu Pavlu. Tu je i 87 skupocenih satova, gde je na nekim ugravirana kruna, a na drugima Titovi inicijali, a na jednom posveta ruske kraljevske porodice.
Pošto je ovo samo mali deo onoga što je kraljevska porodica ostavila iza sebe, u dopunskom postupku njihovi naslednici tražiće da se nađu i spiskovi iz 1945. i 1946. sa stvarima nađenim u dvorovima, i da se uđe u trag ovom blagu.

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
децембар 2013.
П У С Ч П С Н
« нов   јан »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Категорије
Архиве
Webmail