Архива за новембар, 2012

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
The Office of HRH Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZJAVA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA POVODOM ODLUKE HAŠKOG TRIBUNALA

Beograd, 17. novembar 2012. – Izjava Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra povodom odluke Haškog Tribunala u slučaju Markač i Gotovina.

„Civilizovano društvo mora da počiva na visokim principima jednakosti pred zakonom i sudom. To je zapravo jedan od osnovnih temelja evropska civilizacija. Sadašnja odluka će sigurno kao i sve druge odluke biti predmet analiza i profesionalnih kritika u decenijama pred nama i formiraće se nepristrasni profesionalni i moralni sud o istima.

Postoji ozbiljan rizik da se svaka ideja poverenja u nepristrasnost Suda u Hagu nepovratno uruši, sa svim teškim civilizacijskim posledicama. Teško je razumeti da mogu da postoje pravni razlozi zbog kojih postoji velika razlika u osudi zločina i zločinaca zavisno od etničke pripadnosti, da počinioci zločina nad Srbima bivaju ponovo vrlo blago kažnjeni ili čak oslobođeni, a posebno u poređenju sa vrlo oštrim kaznama koje se izriču Srbima. Haški tribunal ima moralnu odgovornost i duguje objašnjenje.

Tribunal u Hagu sada ima obavezu da odmah, bez ikakvih odlaganja, izvrši reviziju slučajeva u kojima su osuđeni Srbi, to je jedino fer“.

Kralj Petar i kraljica Marija na Oplencu
Izvor: NOVOSTI
Marko LOPUŠINA | 05. novembar 2012. 20:58 |
Novosti saznaju – Sprema se povratak posmrtnih ostataka četvoro članova porodice Karađorđević. Britanski dvor odobrio prenos posmrtnih ostataka iz Vindzora. Na Oplencu i kraljica Aleksandra i Andrej

Andrej, Tomislav, Marija i Petar

POSLE kneza Pavla i članova njegove porodice, do kraja iduće godine će, kako saznaju „Novosti“, u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu biti položeni i posmrtni ostaci kraljice Marije, kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre i kraljevića Andreje. Članovi porodice Karađorđević su o tome vodili zvanične razgovore u SAD, Grčkoj i Velikoj Britaniji, gde srpski monarsi počivaju.
– Naša očekivanja da će kraljica Marija, kralj Petar, njegova supruga kraljica Aleksandra i brat kraljević Andrej krajem naredne godine biti sahranjeni u porodičnoj crkvi Karađorđevića na Oplencu su realna.
Toliko vremena je potrebno i zbog toga što treba najmanje 6 meseci da se pozovu i da se organizuje dolazak u Srbiju članova stranih dinastija – kaže Dragomir Acović, prvi čovek Krunskog saveta.

„Novosti“ saznaju da bi prva trebalo da bude sahranjena kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića i baka princa Aleksandra.
Kraljica Marija počiva na groblju u Frogmoru, blizu vindzorskog zamka, pored kraljice Viktorije i drugih rođaka britanske krune. U svojim pismima Kraljevskom dvoru i porodici Karađorđević britanska kraljica Elizabeta je napisala kako ona kada odlazi u Vindzor posećuje grob svoje rođake Marije.
Kako Novosti saznaju, što se tiče kraljice Elizabete, prenos kovčega kraljice Marije na Oplenac je gotova stvar.
Porodica Karađorđević je u dva navrata pitala britansku kraljicu Elizabetu za dozvolu. Prvi put je kraljica Elizabeta odgovorila pitanjam: „Da li znate da je Srbija spremna da prihvati i sahrani kraljicu Mariju Karađorđević?“
Kada je dobila potvrdan odgovor, britanska kraljica je odgovorila da je ona saglasna da se kraljica Marija vrati kući. Poručila je da očekuje službeni zahtev Vlade Srbije i da je spremna da ga u najkraćem mogućem roku ispuni.

PITA SE SPC KRALJEVSKI dvor nema nikakvih problema sa predstavnicima američkih vlasti oko prenosa posmrtnih ostataka poslednjeg jugoslovenskog kralja. Za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka Kralja Petara Drugog i njegovog brata Andreja nadležni su patrijarh Irinej i Srpska pravoslavna crkva.
– Na potezu je država Srbija, koja treba sa britanskom vladom da reši zahtev porodice Karađorđević i da kraljicu Mariju sahrani na Oplencu, na dostojanstven način i uz državne počasti – tvrdi Dragomir Acović.
– Radi se o veoma važnom političkom i istorijskom činu, kojim treba da se ispoštuje nacionalna tradicija i pokaže dostojanstvo srpskog naroda – kaže Dragomir Acović.
Kako nam je rekao profesor Oliver Antić, član Vladine komisija za prenos posmrtnih ostataka i sahranu članova kraljevske porodice, u toku su dogovori sa porodicom Karađorđević i kontakti sa predstavnicima SAD, Velike Britanije i Grčke.
– Aktivno radimo na prenosu posmrtnih ostataka članova dinastije u Srbiju. Kako je reč o složenoj diplomatskoj aktivnosti, to se neće dogoditi tako brzo. Želja nam je da se prenos kovčega i ponovna sahrana obave zajedno za sve članove kraljevske porodice, ako je to moguće. Ako ne, na Oplencu će biti sahranjeni dvoje po dvoje. Kraljica Marija i kraljević Andrej, i kralj Petar i kraljica Aleksandra.Sahrane će biti obavljene uz sve državne počasti, najverovatnije krajem iduće godine – potvrdio nam je profesor Oliver Antić.

ČETIRI GROBNICE
KRALJ Petar Drugi je 1970. godine sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu, kraljević Andrej 1990. u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Prestolonaslednikova majka, kraljice Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Grčkoj, a kraljica majka Marija, od 1961. godine počiva u Velikoj Britaniji.

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
новембар 2012.
П У С Ч П С Н
« окт   јан »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Категорије
Архиве
Webmail