Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
The Office of HRH Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZJAVA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA POVODOM ODLUKE HAŠKOG TRIBUNALA

Beograd, 17. novembar 2012. – Izjava Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra povodom odluke Haškog Tribunala u slučaju Markač i Gotovina.

„Civilizovano društvo mora da počiva na visokim principima jednakosti pred zakonom i sudom. To je zapravo jedan od osnovnih temelja evropska civilizacija. Sadašnja odluka će sigurno kao i sve druge odluke biti predmet analiza i profesionalnih kritika u decenijama pred nama i formiraće se nepristrasni profesionalni i moralni sud o istima.

Postoji ozbiljan rizik da se svaka ideja poverenja u nepristrasnost Suda u Hagu nepovratno uruši, sa svim teškim civilizacijskim posledicama. Teško je razumeti da mogu da postoje pravni razlozi zbog kojih postoji velika razlika u osudi zločina i zločinaca zavisno od etničke pripadnosti, da počinioci zločina nad Srbima bivaju ponovo vrlo blago kažnjeni ili čak oslobođeni, a posebno u poređenju sa vrlo oštrim kaznama koje se izriču Srbima. Haški tribunal ima moralnu odgovornost i duguje objašnjenje.

Tribunal u Hagu sada ima obavezu da odmah, bez ikakvih odlaganja, izvrši reviziju slučajeva u kojima su osuđeni Srbi, to je jedino fer“.

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail