Архива за мај, 2011

6. мај 2011.

ПОДГОРИЦА – Влада Црне Горе донела је јуче закључак којим најављује, како пишу подгорички медији, „рушење зидова Цркве Александра Невског на Светом Стефану, који су на ранијим темељима тог верског објекта недавно подигнути без дозволе“.

Влада је одлучила да цркви буде враћен изглед из 15. века, као и име Црква Свете Госпође. Богомољу је касније обновила Марија Карађорђевић, и отада носи име Црква Светог Александра Невског.

Министар одрживог развоја и туризма Предраг Секулић рекао је да је таква одлука донета на основу става владине комисије „о спорном црквеном објекту“. Он је објаснио да је неспорно утврђено вишевековно постојање средњевековног сакралног објекта Цркве Свете Госпође на Светом Стефану, што је, како је рекао, упутило на могућност његове реконструкције у складу са Законом о заштити културних добара.

Секулић, међутим, није желео да прецизира да ли ће бити срушени недавно саграђени зидови на цркви који су недавно довели до спора у самој Влади, као и између мештана и полиције.

Митрополија црногорско-приморска поздравила је одлуку Владе Црне Горе, као и улогу председника Владе Игора Лукшића да се приступи обнови цркве на Светом Стефану, с надом да је то почетак обнове дијалога Цркве и државе на здравим темељима, који ће убудуће рађати добрим плодовима свеукупне обнове, изградње и напретка нашег друштва, изражавајући наду и уверење да, до доношења коначног пројекта и почетка реконструкције, неће доћи до промене постојећег стања.

Будући да је за потребе најновије планиране обнове пројекат већ израђен, у Митрополији су изразили наду да ће га Министарство одрживог развоја и туризма узети у обзир при изради коначног пројекта за обнову цркве Свете Госпође.

– Сматрамо неизбежним и неопходним даљу сарадњу и дијалог надлежних државних органа са Митрополијом и другим епархијама у Црној Гори на решавању осталих отворених питања – кажу у Митрополији.

Из владиног Бироа за односе са јавношћу поручено је је отварање Светог Стефана заказано за крај овог месеца, тако да би евентуално рушење требало ускоро да почне.

Без четири министра

Влада Црне Горе закључке је донела без присуства четири министра из реда Социјалдемократске партије, који су и прошлу седницу напустили због, како су објаснили, владине недоследности и непоштовања сопствених одлука. Министри СДП-а су, наиме, очекивали да Влада на прошлој седници донесе одлуку о рушењу тих зидова.

Г. Јанићијевић Потпара – Правда

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
мај 2011.
П У С Ч П С Н
« апр   јун »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Категорије
Архиве
Webmail