Архива за мај, 2010

31. maj 2010.

Каштел је годинама прошлог века био центар окупљања љубитеља лова, из земље и иностранства, чији су чести гости били аустро – угарски  престолонаследник Франц Фердинанд и српски престолонаследник Александар I Карађорђевић до крунисања.

Каштел

Каштел

У ловачком дворцу ”Каштел” у Ечки, крај Зрењанина /www.kastelecka.com /, у петак 28.-29.маја 2010.године на отворена је 2. Међународна конференција ”Дворци у функцији развоја културног туризма” Председник извршног одбора Културног форума ”Центар за дворце”Радомир Јовелић Вишеров, је изјавио да је крајње време да дворце више не посматрамо само као реликте прошлих времена, већ да им омогућимо нови живот, дајући им нове савремене намене. Конференција је одржана под покровитељством Министарства економије и регионалног развоја. Поред великог броја стручњака из земље и иностранства који се баве изучавањем културног туризма, посебно утицаја културног наслеђа на развој туристичке делатности присуствовали су и  удружења Иницијатива за Краљевину Србију и Равногорски покрет из Тополе.

У име удружења Иницијатива за Краљевину Србију из Новог Сада  Конференцију је поздравила Љиљана Јовановић, председник удружења. Пренела је најискреније честитке Њ.К.В. Престолонаследника Александра II свим учесницима овог изузетно занимљивог и корисног скупа, који  услед раније преузетих обавеза није био у могућности да се одазове. Војводина као територијална аутономија Србије је ризница мултиетичности и мултикултуралности и има могућност да прикаже свету део свог националног богатства кроз дворце и летњиковце Војводине / око 80/.

Љиљана Јовановић

Љиљана Јовановић

Раде Јовелић Вишеров

Раде Јовелић Вишеров

Посебно je указaла на проблематику везану за својинске односе двораца и летњиковаца Србије с обзиром да није донет Закон о реституцији имовине, а наша земља је једина која није то учинила.

Конференција у Ечки има за циљ да прошири своје активности, како би од наредне године сусрети, сем стручног дела, постали и место за контакт, комбинован са сајмом заштите културног наслеђа, специјалним програмима, практичним демонстрацијама и представљањем конзерваторских и рестаураторских радова. Све у циљу представљања излагачког потенцијала и услуга за излагаче и посетиоце, а што треба да доведе до комуникације знања, размене искустава и дискусије стручњака, те промоцији културног туризма.У плану је и организовање конкурса за студенте који би предлагали разне пројекте о стављању двораца у туристичку функцију.

Све то чини Национални пројекат обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца који је настао као одговор на потребу за очувањем и побољшањем историјског наслеђа које представља један од најважнијих чинилаца историјског идентитета на локалном и европском нивоу.

29. maj 2010

Na današnji dan 1903. u Beogradu su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Ubistvo poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević.

Dušan T. Bataković - oficir Ordena akademske palme

Dušan T. Bataković - oficir Ordena akademske palme

28.maj 2010.

Beograd – Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral uručio je juče u ime francuskog ministra prosvete Orden akademske palme ambasadoru Srbije u Francuskoj Dušanu T. Batakoviću. Prijemu koji je u Batakovićevu čast priređen u Ambasadi Francuske u Srbiji prisustvovali su ministri odbrane i vera u Vladi Srbije Dragan Šutanovac i Bogoljub Šijaković, princ Aleksandar Karađorđević, savetnici predsednika Srbije i šefa srpske diplomatije, predstavnici SPC, SANU; Beogradskog univerziteta i diplomatskog kora.

Proglašavajući ambasadora Batakovića oficirom Ordena akademske plame koji je ustanovio Napoleon 1808. godine, ambasador Teral naglasio je da je reč o odlikovanju koje Francuska dodeljuje intelektualcima. On je govorio o Batakoviću kao o „brilijantnom intelektualcu, angažovanom u borbi za demokratiju, istoričaru i diplomati“, koji ima brojne veze sa Francuskom. Ambasador Batković podsetio je na tradiciju frankofonije u Beogradu i Srbiji i naglasio da se „narodi zbližavaju preko kulture, koja je najbolje sredstvo za promociju jedne nacije“.

Izvor: Danas

Иницијатива за Краљевину Србију

Иницијатива за Краљевину Србију

Удружење Иницијатива за Краљевину Србију и члан овог удружења господин Раде  Јовелић Вишеров који је и оснивач Културног форума, формирао је у оквиру Форума ЦЕНТАР ЗА ДВОРЦЕ 2008.године.

По узору на сличне институције у Европи, ЦЕНТАР ЗА ДВОРЦЕ се бави истраживањем, праћењем обнове и ревитализације двораца  летњиковаца у Војводини.

Центар за дворце организује 2. МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП “ДВОРЦИ И ЛЕТЊИКОВЦИ ВОЈВОДИНЕ у служби развоја културног туризма” у Ловачком Дворцу Каштел Ечка 28. – 29. мај 2010.године на којем ће се размењивати искуства и знања и представити модели и могућности ревитализације двораца и летњиковаца у Војводини и израда Предлога националног пројекта обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца СРБИЈЕ.

На 1. Међународном скупу двораца и летњиковаца поред домаћих учествовао је и већи број страних стручњака из ове области и проистекла је иницијатива да се формира радна група за израду Предлога националног пројекта обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца СРБИЈЕ. Радна група је формирана  9.априла 2010 године.

Национални пројекат обнове и ревитализације највреднијих двораца и летњиковаца настаје као одговор на потребу за очувањем и побољшањем историјског наслеђа које представља један од најважнијих чинилаца историјског идентитета на локалном и европском нивоу.
Нови Сад 11. мај 2010.године

Позивница

Позивница

Откад им је недавно одлуком власти Републике Србије враћен Бели двор на Дедињу, у њему живи принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином и синовима, принчевима Петром, Филипом и Александром. Учињено је то после дугих деценија изгнанства, одузимања целокупне имовине и званичне забране комунистичких власти повратка Карађорђевића у отаџбину својих предака.

Српски Вожд Карађорђе

Српски Вожд Карађорђе

Осим принчевског пара са децом у Србији и по свету живи још шездесетак Карађорђевића.

Ако би се неко данас запитао у којем је колену принц Александар Карађорђевић у сродству са родоначелником династије Карађорђем Петровићем, одговор би био – у шестом. То значи да је Вожд принцу Александру чукунчукун-деда, или наврдеда, како се још каже.

Ево и по дубини објашењења тога сродства. Принц Александар (рођен 1945. године у Лондону) је син краља Петра Другог (1923 – 1970), унук Александра Првог Карађорђевића (1888 – 1934), праунук краља Петра Првог Карађорђевића (1844 – 1921), чукунунук кнеза Александра Карађорђевића (1806 – 1885) и чукунчукун-унук Вожда Ђорђа Петровића Карађорђа (вероватно 1762 – 1817).

За име родоначелника династије Ђорђа Петровића Карађорђа везује се раскидање вишевековног ропства под Турцима, подизање устанка против Турака и ослобођење Србије. Осим тога, како је писао Миле Недељковић, Србија је под Карађорђем добила прву владу (Правитељствјушчи совјет, 1805), уредено судство (27 магистрата), Велику школу (1808), Тополивницу, барутане, обучену војску и живу народну привреду, изграђене путеве и установљен поштански саобраћај.
Прочитајте остатак овог уноса »

7. мај 2010

Крагујевац — Удружење “Краљевина Србија” је основало одбор и у Крагујевцу да би промовисало идеју успостављања монархије у Србији.

Оснивачкој скупштини је присуствовао и принц Александар Карађорђевић са супругом, који је оценио да би успостављање уставне парламентарне монархије побољшало имиџ Србије у земљама Европске уније и убрзало интеграцију.

Одбори удружења “Краљевина Србија” радиће на афирмацији идеје успостављања уставне парлментарне монархије у Србији. Принц Александар наглашава да ће и као монархија земља остати парламентарна демократија само са краљем на челу, уместо са председником.

Мој циљ је улазак у Европску унију уз помоћ монархистичких земаља као што су Холандија и Данска, казао је принц Александар и додао да планира привлачење страних инвестиција формирањем компаније која би радила на побољшању имиџа Србије у иностранству.

Принц Александар и принцеза Катарина прошетали су пешачком зоном у центру Крагујевца, где су се заустављали и разговарали са грађанима који су углавном имали жељу да се фотографишу, док су радознали посматрали и коментарисали са стране.

Извор: Б92

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
мај 2010.
П У С Ч П С Н
« феб   јун »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Категорије
Архиве
Webmail