Архива за јул, 2015

Извор: ПРАВДА
Принц Александар Карађорђевић: Хоћу круну на глави, а не само на торти
Принц Александар, човек који је требало да буде краљ Југославије, седео је у суботу пре подне у краљевској столици свога деде краља Петра.

Претендент на српску круну: Александар Други Карађорђевић (Фото: ЈуТјуб/Википедија)
Са новинарком „Блица“ разговарао је о томе да ли је неумесно да седи на краљевском трону иако Србија није монархија, али и о томе да ли и даље верује да ће икада постати српски владар. Повод за овакву причу био је његов 70. рођендан и судска рехабилитација којом је после 68 година скинуо епитет државног непријатеља. Изненадило нас је да принц Александар много боље говори српски у опуштеном разговору него што имамо прилику да чујемо у званичним изјавама.
Да ли бисте волели да још боље говорите српски језик?
Ох, Боже, на то питање сам толико пута одговарао и себи и другима!
Седите у краљевској столици свога деде. Да ли би икад могла да постане ваша?
Парламентарна монархија је боље политичко решење за Србију у 21. веку.
Да ли то најављујете промену поретка или индиректно критикујете политичаре за ситуацију у земљи?
Ако кажем да је нешто боље, да ли то обавезно значи напад на оне који то мишљење не деле? Ако неко верује у институцију републике, то не тумачим као напад на мене. Имамо различите ставове, али то не значи да смо у рату!
Мислите да је могуће да неки од наредних рођендана прославите са круном на глави, а не само на торти?
Што се мене тиче, може и одмах! Нема потребе чекати рођендан!
Може ли то да се оствари без укључивања у политику?
Никада нисам веровао да Круна треба да буде активни учесник политичког живота. До данас нисам уочио разлоге да то веровање изменим.
Како онда мислите да се вратите на трон? Уз помоћ цркве?
Црква није активни учесник политичког живота, али јесте битна компонента нашег идентитета. Без ње се може, али тешко и насилно; са њом је лакше и богоугодније!
Да ли би било богоугодније да ви ствар узмете у своје краљевске руке?
Многи су узимали у овој земљи ствар у своје руке. Резултати су видљиви.
Рекли сте да наши политичари немају план на дуге стазе и да им се диктира политика из иностранства.
Није довољно викати да нешто желите. Потребно је имати визију и способност да личне интересе раздвојите од јавних; ако су вам приватни и јавни интереси истоветни, имате огромну предност!
Да ли нам се диктира и политика око Косова?
Занима ме да ли у Србији постоји ико ко верује да нам се око Косова ништа не диктира или има дилеме одакле би ти диктати могли да долазе.
Залагали сте се да се Косово подели, као и Ивица Дачић. Да ли сте с њим разговарали о томе?
Разговарам са много људи. Прича о подели КиМ није моја, али она има аргументе који се не могу занемарити, пре свега у односу на постојеће стање и време које пролази и не ради у корист нашег народа с ове и с оне стране наметнуте границе.
Зашто идеју о подели Косова нисте предложили вашој куми краљици Елизабети? Ваши критичари кажу да Србија није имала користи од тог кумства?
Разумем примедбу о користи, али занима ме да ли критичари знају од које су то наше личне иностране везе Срби имали посебне користи, и да ли су од мог кумства можда имали какве штете!
Да ли ћете после рехабилитације постати један од најбогатијих владара?
И да ми све врате, не бих био ни близу најбогатијих владара Европе, поготову некрунисаних! Моји преци нису били сиромашни, али приче о фамозном богатству увек су ширене да би се прикрили неки други трезори!
Немате државну апанажу. Од чега живите?
Одлично питање.
Какав је одговор? Испомажете ли се са 40 милиона динара што вам држава даје за одржавање двора?
Држава не помаже мени, него себи! Све се још води као државна имовина и трошкови одржавања би постојали и да је све ово потпуно празно! Шта је све у овој земљи државна имовина? Ко је власник свих ових здања која пропадају?
Да ли је због имовинских односа паучина прекрила и ваше двориште па сте забранили да у њега улази принцеза Јелисавета?
Када погледам медије, мислим да они све боље знају о мени и мојој породици него ја сам! Кад је већ тако, да не сметам!
Да ли би присуство принцезе Јелисавете било сметња на вашем рођендану?
Није било ни других рођака много ближих и крвно и по осећањима. Није било ни далај-ламе иако нисмо ни рођаци ни блиски пријатељи, што не значи да не бих волео да то будемо.
Ћерка Емира Кустурице Дуња у вези је са вашим сином принцом Александром. Свиђа ли вам се снајка?
Дуња је врло златна девојка. Њен отац је члан Крунског савета! Треба ли нешто више рећи?

Snajka Karađorđevića: Dunja Kusturica JEZIVO liči na damu iz prinčeve prošlosti
• 23.07.2015. 16:03
• Autor: I. M/P. D.
Dunja Kusturica, dramaturkinja i ćerka proslavljenog reditelja Emira Kusturice, koja se na proslavi rođendana prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića pojavila u društvu njegovog sina Aleksandra III, neverovatno liči na jednu damu iz srpske istorije.

Dunja Kusturica i Aleksandar III sa njegovim roditeljima, Foto: R. Ristić
Nakon što su se Dunja i Aleksandar zajedno pojavili na slavlju, eksplodirala je vest da se par zabavlja već nekoliko meseci, ali su se dosad uspešno krili od javnosti.
Mladi princ je pre nekoliko meseci sam izjavio da je u vezi sa jednom Srpkinjom koja ga čini neizmerno srećnim i zbog koje je postao bolji čovek, ali tada nije želeo da otkrije o kome se radi.
Ko bi mogao da pomisli da je u pitanju ćerka legendarnog reditelja, kojoj, inače, eksponiranje u medijima, nikad nije bilo poslastica na meniju?
Međutim, posmatrajući slike mladog para, redakciji „24 sata“ je za oko zapao neverovatan detalj od kojeg ćete se naježiti.
Pogledajte dobro sliku Dunje Kusturice…

Dunja Kusturica“>Dunja Kusturica na Kustendorfu, Foto: M. Cvetković
A sad pogledajte sliku kraljice Marije Karađorđević, prabake Aleksandra III i bake prestolonaslednika Aleksandra:

Portret kraljice Marije iz devojačkih dana, Foto: Vikipedija
Ako vam ovo nije dovoljno, pogledajte još portreta omiljene srpske kraljice, koja je rehabilitovana u aprilu prošle godine, a čije su mošti iz Britanije dopremljene u Srbiju, gde je svečano sahranjena na Oplencu, godinu pre toga.

Kraljica Marija, Foto: Vikipedija

Kraljica Marija, Portret slikara Paje Jovanovića

Marija Karađorđević (1900-1961), žena kralja Aleksandra i majka kralja Petra Drugog, bila je omiljena u srpskom narodu. Voleli su je jer je bila simbol porodičnog života, obraćala im se na tečnom srpskom jeziku, iako je bila Rumunka, zračila je smernošću i elegancijom, a u politiku se nije javno mešala.

Kraljicu su zvali „minjon“Kraljica Marija, Foto: Vikipedija
Mariju su znali po nadimku „Minjon“ koji je, prema jednoj priči dobila jer je bila „slatka kao minjon“, a prema drugoj, po nazivu opere koju je njena majka gledala neposredno pre nego što ju je rodila.


СРЕЋАН РОЂЕНДАН ДУГ ЖИВОТ И ДОБРО ЗДРАВЉЕ
Њ К В Александру II Карађорђевићу

08/07/2015
После обраћања Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевижа и проф. др Оливера Антића у Вишем суду у Београду, суд је тачно у 12 часова и 13 минута донео следеће решење у предмету РЕХ 17/15:
„Усваја се захтев за рехабилитацију Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, од оца Петра Карађорђевића, рођеног 17.07.1945. у Лондону, у Великој Британији, на територији проглашеној за територију Краљевине Југославије, те се УТВРЂУЈЕ да је Указ 392 Президијума Председништва Народне скупштине ФНРЈ од 08.03.1947. године ништав од тренутка доношења, у делу који се односи на Њ.К.В. Престолонаследника Александра, као и да су ништаве све његове правне последице.
Рехабилитовано лице, Њ.К.В. Престолонаследник Александар Карађорђевић, сматра се неосуђиваним.

СКАНДАЛ: Доказ српске државности који је Србија платила 20000 евра труне у подруму музеја!
Извор: ПРАВДА
Доказ државности Србије – печат кнеза Стројимира из 9. века од 2006. године “чува се” у депоу Историјског музеја Србије, а не раде се његове реплике, не продаје се као сувенир, не поклања се партнерима и сарадницима у свету и држава од овог симбола нема никакве користи, а могла би да заради на њему милионе!

Печат кнеза Стројимира (Фото: Јутјуб)
Најстарије обележје своје државности – печат кнеза Стројимира из 9. века – Влада Србије је купила на лицитацији 2006. године у Минхену и за ту “најдрагоценију ствар” државе је дала 20.000 евра!
А како се сазнаје, ова драгоценост труне у подруму депоа Историјског музеја и уместо да буде истакнута као понос српства, српске државности и Србије, она је сакривена од очију јавности!
Печат кнеза Стројимира доказ је да српска државност датира још из 9. века. Сачињен је од злата, тежак је 15.64 грама, а висок 1.9 центиметара, купастог је облика и с алком на врху. Има кружно натписно поље с крстом, око кога је грчки натпис “Боже, помози Србији“.
Најстарија сведочанства која је до 2006. године Србија имала о својој државности била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из 12. века.
Министарство културе Србије је 11. јула 2006. године на челу са министром Драганом Којадиновићем купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра на аукцији у Минхену. Ова драгоценост налазила се у приватном власништву једне породице, а за његово постојање до тада готово нико није ни знао.
Да се овај печат од 2006. године чува у депоу Историјског музеја Србије и да “Чами у тами, опет”, потврдио је сам Којадиновић на свом Фејсбук профилу.
– Истине ради, најзаслужнији за куповину доказа српске државности су руски колекционари који су обавестили наше колекционаре да им препуштају надметање за овај артефакт, и наши колекционари који су предност у куповини уступили држави, тј. Министарству културе, о чему ме је обавестио тадашњи директор Историјског музеја Србије Андреј Вујановић. Моје је после било да брзо делам и организујем све што треба, а на лицитацији је конкретно био вицеконзул у Минхену Никола Марковић који је лицитирао (и победио) за Србију – написао је он.

>

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
јул 2015.
П У С Ч П С Н
« мај   авг »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Категорије
Архиве
Webmail