Архива за јул, 2012

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

KRALJEVSKI PAR NA OPLENCU POVODOM 195. GODIŠNJICE SMRTI VOŽDA KARAĐORĐA

Beograd, 25. jul 2012 – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina prisustvovali su jutros pomenu vrhovnom voždu Srbije Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka, osnivaču moderne Srbije i Dinastije Karađorđevića, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.

Pored Njihovih Kraljevskih Visočanstava pomenu, koji su služili sveštenici oplenačkog namesništva, prisustvovali su članovi Savetodavnih tela Krune, zaposleni u Zadužbini Kralja Petra I na Oplencu, predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici opštine Topola i narod koji se okupio da oda počast osnivaču moderne srpske države.

Potom je u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu, gde su sahranjeni članovi Dinastije, usledila ceremonija polaganja venaca na Karađorđev grob uz državne i vojne počasti.

Vence su položili Karađorđev potomak, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike, Vojske Srbije, opštine Topola, Zadužbine Kralja Petra i na Oplencu, predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i drugi poštovaoci Karađorđa.

Izvor:Telegraf
23. Jul 2012. 17:38->
KRALJEVSKI: Pomirili se Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević (FOTO)
NJ.K.V. prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina ugostistili su princezu Jelisavetu, sa kojom duže vreme nisu imali dobar odnos

Karađorđevići ponovo žive u miru i slozi. Već godinama je poznata činjenica da princ Aleksandar Karađorđević i princeza Jelisaveta nisu bili u dobrim odnosima, kao i da je kćerka kneza Pavla više puta upućivala javne optužbe na račun prestolonaslednika. Međutim, ovoj priči je došao kraj.
Sudeći prema prikazanim fotografijama, koje su nastale prilikom posete Princeze Jelisavete i njene porodice Belom Dvoru, stvari su se očigledno popravile na bolje.

Naime, princeza Jelisaveta posetila je NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra i princezu Katarinu sa svojim dečkom Draganom Babićem i kćerkom Katarinom Oksenberg, njenim suprugom i decom. Kraljevski dvor na Dedinju ponovo je bio mesto okupljanja porodice, a razmirice između nekada zavađenih strana sada su prošlost.

Knez Pavle biće sahranjen na Oplencu 6. oktobra
IZVOR: BLIC
N. Radišić/B. Kuljanin | 12. 07. 2012.
Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, knjeginje Olge i njihovog sina kneza Nikole biće preneti sa groblja u Lozani u porodičnu grobnicu dinastije Karađorđević na Oplencu 6. oktobra ove godine. Kako je izjavila knjeginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, “sva dokumenta za prenos posmrtnih ostataka su obezbeđena“.


Ako država ne bude htela, sami ćemo finansirati sahranu: Jelisaveta Karađorđević sa predsednikom opštine Topola
- Švajcarska nam je obezbedila sve dozvole i moji roditelji i brat biće sahranjeni u Topoli, bez obzira na to da li će država hteti da plati troškove. Sve to košta oko 21.000 švajcarskih franaka, i ako treba, porodica će sve finansirati sama. Bitno je da se to dogodi 6. oktobra, jer je dan stogodišnjice od podizanja i osveštenja Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, koja je inače zadužbina kralja Petra I Karađorđevića – izjavila je Jelisaveta.

Sekretar Fondacije „Jelisaveta Karađorđević“ Dragan Bakić rekao je da je Jelisaveta još pre deset godina tražila blagoslov od patrijarha Pavla za prenos ostataka, ali je on tada poručio da o tome mora da odluči princ Aleksandar Karađorđević. Tek prošle godine je odobren prenos tih posmrtnih ostataka pošto je knez Pavle rehabilitovan. Formiran je i odbor za prenos posmrtnih ostataka u martu ove godine na čijem je čelu bio bivši predsednik Boris Tadić.

Knez Pavle Karađorđević
U decembru 2011. Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom se rehabilituje knez Pavle Karađorđević, koga su komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata proglasile ratnim zločincem zbog sklapanja Trojnog pakta sa nacističkom Nemačkom i Italijom i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji.
Knez Pavle je prvi predstavnik dinastije Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. Knez Nikola, sin kneza Pavla, poginuo je u automobilskom udesu u blizini Londona 12. aprila 1954. godine.
Knez Pavle Karađorđević preminuo je 14. septembra 1976. godine u američkoj bolnici u Neiju kraj Pariza.

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZJAVA NJ.K.V. PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA II POVODOM NEISTINA OBJAVLJENIH U DNEVNOM LISTU „PRESS“ OD NEDELJE

Beograd, 8. jul 2012. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II želi da obavesti našu javnost, naše medije i naše građane da su u tekstu objavljenom u dnevnom listu „Press“ od nedelje, 8. jula 2012. godine, iznete brojne neistine.

„Zadužbina Njegovog Veličanstva Kralja Petra I Oslobodioca jeste njegova zadužbina srpskom narodu, srpskoj državi i njegovim potomcima. Zadužbina Kralja Petra Prvog je u državnom vlasništvu, koja njome i upravlja, kao i svim drugim posedima i imovinom porodice Karađorđević u našoj zemlji. Kao starešina Kraljevskog doma Karađorđevića, i praunuk NJ.V. Kralja Petra I, imam čast i privilegiju da odredim dva člana upravnog odbora Zadužbine, ali nikada nisam imao niti imam namere da njome upravljam. Iskoristiću ovu priliku da još jednom odam priznanje pokojnom Miladinu Gavriloviću, ličnom prijatelju i velikom upravniku Zadužbine, koji je mnogo uradio na njenom oporavku i napretku tokom prethodnih 18 godina, i da izrazim iskrenu nadu da ćemo mu naći dostojnu zamenu, osobu koja bi nastavila njegovo delo u najboljem interesu Zadužbine i svih građana Srbije.

Dozvolite mi da podsetim našu javnost da sam ja, kao starešina doma Karađorđevića, pre dve godine pokrenuo inicijativu za povraćaj posmrtnih ostataka i sahranu svih Karađorđevića koji su umrli u izgnanstvu, u njihovu večnu kuću u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. U pismima koje sam tada uputio ondašnjem predsedniku i premijeru Srbije, zahtevao sam da se Njihova Veličanstva Kraljica Marija, Kralj Petar II i Kraljica Aleksandra, Njihova Kraljevska Visočanstva Kraljević Andrej, Knez Pavle i Kneginja Olga, kao i njihov sin Knez Nikola, prenesu u Srbiju i sahrane u kraljevskoj kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Zbog toga svaka insinuacija da sam ja mogao blokirati povraćaj u domovinu posmrtnih ostataka NJ.K.V. Kneza Pavla i Kneginje Olge, kao i Kneza Nikole, predstavlja potpunu besmislicu.

Hteo bih da pozovem sve naše građane, sve naše političare i narodne poslanike, naše društvo u celini, da se ujedinimo u ovim teškim vremenima, da odbacimo sve predrasude i razmirice, za dobrobit našeg naroda i naše države“, izjavio je Prestolonaslednik.

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
јул 2012.
П У С Ч П С Н
« јун   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Категорије
Архиве
Webmail