Архива за децембар, 2015

ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ ЧЕСТИТА НОВУ ГОДИНУ

ЊКВ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР – У СЛУЖБИ ОТАЏБИНЕ
По коначном повратку у отаџбину у лето 2001, престолонаследник Александар је, као старешина Дома Карађођевића, добио право боравка у дворском комплексу на Дедињу, Белом и Старом двору које је подигао његов деда краљ Александар Ујединитељ. Премда су оба Двора конфискована имовина Карађорђевића, престолонаследник је у запуштена и оронула здања ― која са близу 7.000 квм, а око 135 хектара паркова представљају српски Версај ― уложио огромна лична средства. За мање од годину дана оба дворска здања оспособљена су за свечане пријеме, хуманитарне акције, добротворне вечери. За три године самосталног финансирања дворова, престолонаследник Александар и принцеза Катарина организовали су, осим за домаће званице, серију пријема за високе делегације из иностранства, дипломатски кор и њихове званице, за Српску православну цркву и друге верске заједнице, примили низ крунисаних глава, бивших и садашњих председника и премијера, били с подједнаким уважавањем примани од највиших званичника у Лондону, Вашингтону, Паризу и Москви, и тако значајно утицали на побољшање угледа Србије у међународној јавности.

Недовољно је познато да су ЊКВ Александар и принцеза Катарина, годнама истрајно помажу хиљаде деце, ратних сирочади, без родитеља, делећи им вредне божићне и ускршње поклоне. У безброј хуманитарних акција сакупљена су значајна средства која су потом додељена дечјим установама, а старањем принцезе, деца бесплатно упућивана у летње кампове у Грчкој. Упоредо са бригом за децу, Фондација престолонаследника за образовање и културу додељује нарочите стипендије најбољим студентима са српских универзитета, и обезбеђује више десетина бесплатних стипендија на више европских и америчких универзитета, укучујући и 40 школарина за мастер студије у Енглеској, на универзитету у Нотингему. Престолонаследникова фондација организовала је учешће наших студената на бројним летњим школама, помогла оснивање Центра за развој каријере. Свакога јуна, око 600 „вуковаца“ најбољих ђака, из Србије и Републике српске долазе са својим породицама у Бели двор где добијају јавна признања са своје школске успехе.
У Србији где су сви велики музеји затворени већ дуже од једне деценије Бели и Стари двор, који су већ по архитектонској вредности споменици високе категорије, са својом репрезентативном колекцијом слика страних и домаћих аутора ― од Николе Пусена, Палма Векие, Каналета и Рубенсове школе до Аивазовског, Ежена Делакроа, Паје Јовановића, Влаха Буковца, Шпире Боцарића, све до низа скулптура Ивана Мештровића у отвореном простору ― данас најбољи српски музеј доступан широкој публици. На иницијативу принца Александра рестаурисана су многа вредна уметничка дела из Дворова, о трошку пријатељских држава.
До повратка ЊКВ Александра у отаџбину, Дворски комплекс је био „забрањена зона“ за српску јавност. Уз подршку Министарства културе Србије, ЊКВ Александар је организовао и посете Дворском комплексу које су, углавном бесплатно (деца, студенти, пензионери, итд), у протеклој деценији, а уз пратњу дворског водича, обишли бројни посетиоци, њих око 330.000 из Србије. Бројне стране госте, близу 30.000, доводи током већег дела године, Туристичка организација Београда.
Престолонаследникова супруга, ЊКВ принцеза Катарина је на хуманитарном пољу остварила изванредне резултате: за 14 година, сваке године је у Србији стизало медицинске и друге опреме за наше болнице и домове здравља у вредности од милион евра, укупно 14 милиона евра! Принцезина хуманитарна организација донирала је српским медицинским установама преко 200 инкубатора, мамографе и друге неопходне, скупе апарате, организовала бесплатне операције за болесну децу и доводила стране хирурге да у Београду оперишу најтеже болеснике. Уз подршку ЊКВ Александра одржано је шест конгреса лекара, укључујући и скуп за око 500 онколога, успостављена бесплатна пракса за српске лекаре на најбољим европским и америчким клиникама (Мејо, МД Андерсон, Слоан Кетеринг, Харвард), итд. Хуманитарним активностима, које трају непрестано од повратка ЊКВ Александра у Отаџбину, спасено је хиљаде живота и помогнут велики број оболелих, сиромашних, као и особа са инвалидитетом.
Да би се огромни трошкови које, ни уз годишњу подршку државе, није могуће покрити, Престолонаследник и принцеза су продали своју велику кућу у Лондону, стечену деценијама дугим радом и новац уложили у одржавање Дворова, имовине која није у њиховом него у државном власништву. Стога нема смисла ни одговарати на ружне, таблоидне наслове у нашој штампи о финансијским тешкоћама у одржавању Дворског комплекса, него само набројати бројне активности ЊКВ Александра и ЊКВ Катарине који су, до краја предани потребама грађана Србије, у потпуности у служби Отаџбине.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – На хуманитарној изложби „Косово и Метохија, под окриљем анђела”, која се одржава у Петрограду (Санкт Петербургу), одиграо се историјски сусрет династија Романов и Карађорђевић. После више од једног века састали су се у име Русије – Њено Царско Величанство Велика Кнегиња Олга Куликовскаја Романов и у име Србије – Његово Краљевско Височанство Принц Ђорђе Карађорђевић.

Принц Ђорђе и Кнегиња Олга (фото: Краљевски Ред Витезова)
Сусрет се одиграо на Свечаној промоцији капиталног издања „Расијско искуство“, јединствене књиге посвећене руском и српском сликарству XX и XXИ века која представља заједничко издање Краљевског Реда Витезова, руског Фонда “Возрожденије” и “Moscow Media Group”.

Изложба „Косово и Метохија под окриљем анђела“ у Санкт Петербургу (фото: Краљевски Ред Витезова)
Принц Ђорђе, покровитељ и оснивач Краљевског Реда Витезова, свечано је уручио специјални примерак књиге у злату Књегињи Олги.
„Велика ми је част и задовољство да се наше породице, повезане родбинским везама и братском љубављу наших народа, сусрећу поново у овом царском граду, у овом царском здању. Срећан сам што се у књизи `Расијско искуство` налазе и прелепи акварели Ваше рођаке, Велике Кнегиње Олге Александровне Романов, сестре Цара Николаја I Романова“, рекао је принц Ђорђе.

Принц Ђорђе и Кнегиња Олга посматрају изложбу (фото: Краљевски Ред Витезова)
Кнегиња се најтоплије захвалила изразивши задовољство због овог сусрета.
„Драго ми је да су наше породице поново заједно и да Србија и Русија развијају културну сарадњу кроз овако вредне пројекте. Узвраћам поклоном – новим издањем наше ‘Фондације Велике Кнегиње Олге Александровне Романов’”, одговорила је Кнегиња.
О издању су говорили Председник Управног одбора Краљевског Реда Витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић и представник Фонда “Возрожденије” Александар Чернавски. У музичком програму су наступили витезови уметности, чланови Краљевског Реда Витезова: оперска дива Тања Андријић, Бранко Тадић (хармоника и вокал), Андреј Лукман (кавал и фрула), Анастасија Мрђеновић (вокални солиста) и други.

Анастасија Мрђеновић и Тања Андријић (фото: Краљевски Ред Витезова)
Током програма, нумерисани примерци књиге „Расијско искуство“ свечано су поклоњени најзначајнијим културним институцијама Петрограда и Русије: Националној библиотеци, Музеју “Ермитаж”, Секретаријату за културу града Петрограда, Петроградски Институт Пушкина, Савез ликовних уметника, Петроградски Универзитет, Фонд Историјске Перспективе… и др.

Принц Ђорђе у друштву са свирачима фруле и хармонике (фото: Краљевски Ред Витезова)
Овај гала догађај су организовали Краљевски Ред Витезова, Град Петроград и Музеј-Дворац на Јелагин острву, а уз подршку Губернатора Петрограда Георгија Сергејевича Полтавченка, Фонда Св.Василије Велики, Амбасаде Србије у Русији и Клуба Православних Привредника.
Хуманитарна изложба/форум „Косово и Метохија, под окриљем анђела“, отворена је 11. децембра у летњем дворцу Цара Александра И Романова, на Јелагин острву у Петрограду, а траје до 25. децембра 2015. године.

Припадници Краљевског Реда Витезова (фото: Краљевски Ред Витезова)

Посетили смо ЖИКУ СЛИКУ- Краљеског фотографа

ЖИКА СЛИКА -Мирослав Ђурић је фотограф Њ.К.В. Александра II Карађорђевића од доласка Краљевске породице у Србију. Свечаности и пријеми нису прошли без фотографија ЖИКЕ СЛИКЕ који на свој специфичан начин шири идеју ПАРЛАМЕНТАРНЕ МОНАРХИЈЕ и зато је САБОР МОНАРХИСТА СРБИЈЕ одлучио да му додели признање за његов несебичан рад и подршку свима нама. Посетили смо ЖИКУ СЛИКУ у Београду у његовом фото студију и уручили му ЗАХВАЛНИЦУ Сабора Монархиста Србије уз жељу да истраје заједно са нама да ширимо идеју да Србија буде УСТАВНА ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА.

Decembar 14, 2015
Zašto Vlada hoće da Karađorđevići plaćaju struju za poslovnu delatnost koju sprovodi DRŽAVA!?

Izdvajamo
Svedoci smo velikog nemara države koja je dozvolila da dva
vedoci smo velikog nemara države koja je dozvolila da dva muzeja važna za kulturu našega naroda budu godinama zatvoreni. Međutim, to kao da nije dovoljno, već se zatvaranje muzeja nastavlja. Uznemirila nas je vest da je muzejima na Dedinju – Belom dvoru i Kraljevskom dvoru – isključena struja.
Poznato je da su ove dve kuće služile kao državni reprezentativni objekti i da su ih u prethodnom periodu posećivali i u njima boravili mnogi strani državnici. Mada se u tim kućama nalaze umetničke zbirke od izuzetne važnosti za istoriju našeg naroda i za srpsku, hrvatsku i južnoslovensku umetnost, slikarstvo, skulpturu i arhitekturu, one su godinama bile zatvorene za javnost i predstavljale strogo čuvanu tajnu. Sa demokratskim promenama vlasti su dozvolile da se vlasnici usele u te kuće – muzeje. Odmah je došlo do velikih „dvorova“ su širom otvorena za posetioce, i uz saradnju i u organizaciji Turističkog saveza Beograda na hiljade naših sugrađana i još veći broj turista sa prostora bivše Jugoslavije i iz sveta imali su prilike da obiđu ove kuće i da pregledaju vredne umetničke zbirke u autentičnom ambijentu. Sav prihod od ulaznica išao je u korist Turističkog saveza Beograda.
Inicijator otvaranja ovih kuća – muzeja za javnost bio je sin poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog, princ Aleksandar Karađorđević. On koristi Jedan manji deo na spratu za stanovanje i svakodnevno obilazi eksponate i stara se, uz pomoć stručnih kustosa, o čuvanju i restauraciji slika i drugih umetničkih predmeta.

Prema podacima Ministarstva kulture, godišnje kroz dvorove prođe 130 000 turista na koje se troši struja, voda, zbog kojih se uređuju bašte i zbog kojih se održavaju umetnička dela. Državna Turistička organizacija Beograda SVAKOM turisti naplati obilazak 450 dinara, što znači da TOB prihoduje čitavih 58 500 000 dinara godišnje!
Uz ove turiste, pojavljuje se kao korisnik i Republika Srbija koja koristi Dvorove za svoje prijeme, kulturna dešavanja, kao hotel za svoje goste i mnogo toga. Sve te aktivnosti troše električnu energiju, vodu i druge stvari koje država pokušava da naplati od starih vlasnika kojima treba da vrati tu konfiskovanu imovinu.
U više navrata su organizovane vrlo značajne i u kulturnoj javnosti zapažene tematske izložbe knjiga, crteža, ukrasnih predmeta, slika i drugih umetničkih dela. Princeza Katarina,supruga princa Aleksandra, brine o čišćenju. saniranju i opravkama ovih prostorija. Za taj posao na održavanju ovih muzeja i muzejske zbirke koji besplatno obavljaju naslednici vlasnika, država bi morala da plaća čitavu ekipu ljudi. Sa njima ili bez njih država ima obavezu prema svim svojim građanima da obavlja investicione i tekuće održavanje ovih zgrada i umetničkih zbirki koje su tu izložene i koje predstavlja-ju izuzetnu nacionalnu i svetsku vrednost.
Ovako, uskraćivanje sredstava neophodnih za održavanje zgrada i umetničkih zbirki, i kao vrhunac nebrige i bahatosti prema našem istorijskom nasleđu, ukidanje struje muzejima na Dedinju, može da se stavi u isti redsa zatvaranjem Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti.
Nijedan građanin ne sme da plaća ceh za poslovne aktivnosti koje sprovodi Država! Ko prihoduje – treba i da snosi troškove!
Porodica Karađorđević isto tako ne treba da održava 100 hektara bašta, 2 dvora i da plaća ceh za 130 000 turista koji godišnje prođu kroz Dvorove, a kojima kartu naplaćuje TOB!
Ne treba da plaća ni za struju koja se potroši kada Republika pravi prijeme, dočeke i druge manifestacije!
(Izvor: Politika, Opozicionar)

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
децембар 2015.
П У С Ч П С Н
« нов   јан »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Категорије
Архиве
Webmail