Архива за 21. септембар 2011.

Danas je u Topoli svečano obeleženo 200 godina od podizanja crkve Presvete Bogorodice u tom gradu i slava opštine – Mala Gospojina. Svečanost je započela liturgijom koju je služio Episkop šumadijski Gospodin Jovan sa sveštenstvom.
To je crkva presvete Bogorodice,poznatija kao Karađorđeva crkva u narodu.Pripada,po stilu gradnje crkvama Moravskog stila.
U osnovi je jednobrodna crkva sa upisanim krstom.Rađena je od kamena,krov je na dve vode i pokriven je ćeramidom.
Crkva je građena u isto vreme,kada i konak u vremenu 1811-1813 godine.Na zapadnom delu crkve uzdiže se spratni zvonik/To je bila takođe kula,sa koje su se branili iz utvrđenja sa Turcima/.Kupola na crkvi je ortogonalna spolja,a sa unutrašnje strane je polukružna.Sama crkva ima smanjene proporcije,a ipak je veoma skladna.Spolja je izmalterisana i ofarbana u belu boju.Kupola na crkvi je pokrivena sa šindrom/drvenim crepom./Ikonostas je u duborezu i predstavlja remek delo majstora što ga je radio.
I ako crkva ne potiče iz srednjeg veka,već iz 19 veka,ona ima važan istorijski značaj.Dokaz je o postojanju vožda,o borbi sa Turcima,i začetcima dinastije Karađorđević.

Nakon liturgije arhijerejskom gramatom priznanja Episkop šumadijski G. Jovan odlikovao je Milosava Petrovića iz Topole i Gorana Arsenijevića iz Vinče, dok je Budimiru Stamatoviću uručen orden Sv.Simeona Mirotočovog .
Sečenje slavskog kolača obavljeno je ispred zgrade opštine Topola u prisustvu velikog broja građana i zvanica, među kojima su bili princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić. Sečenju slavskog kolača predhodila je litija koju je predvodio ovogodišnji domaćin slave, Milosav Petrović.
Posle verskih svečanosti, u 12 časova održana je svečana sednica Skupštine Opštine Topola, na kojoj su uručene nagrade za doprinos razvoju tog kraja. Građanima se obratio predsednik opštine Dragan Jovanović kao i princ Aleksandar Karađorđević. Posebnu pažnju izazvao je ambasador Rusije i dobitnik povelje rođenja Presvete Bogorodice, Aleksandar Konuzin koje se okupljenima obratio na srpskom jeziku.
Izvor PJERMEDIJA

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
септембар 2011.
П У С Ч П С Н
« јул   дец »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Категорије
Архиве
Webmail