Архива за 15. фебруар 2012.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

  

KRALjEVSKI PAR NA OBELEŽAVANjU DANA DRŽAVNOSTI I 208. GODIŠNjICE PRVOG SRPSKOG USTANKA

Beograd, 15. februar 2012. – Njihova Kraljevska Visočanstva  Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina u pratnji članova Savetodavnih Tela Krune, g. Dušana Babca, dr Čedomira Antića i g. Darka Spasića prisustvovali su danas svečanosti obeležavanja Dana državnosti Srbije i 208. godišnjici podizanja Prvog srpskog ustanka, u Orašcu. Ceremoniji je prisustvovao i Nj.E. g-din Predrag Marković, ministar kulture i informisanja.

Proslava je započela Svetom Liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski G. Jovan, uz sasluženje sveštenstva eparhije šumadijske.

Potom je održan pomen u Marićevića jaruzi, a onda su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, g-din Predrag Marković, ministar kulture, i predsednik opštine Aranđelovac položili vence na spomenik Karađorđu. U okviru ceremonije, govore su održali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, g-din Predrag Marković, ministar kulture, i predsednik opštine Aranđelovac.

Prestolonaslednik Aleksandar je istakao u svom govoru: “Pozdravljam vas na ovaj sveti dan, na jednom od najsvetijih mesta srpske slobode, kao domaćin i Karađorđev potomak! Orašac i Oplenac su simbol moderne srpske države i slobode. I ranije je u nedavnoj prošlosti bilo trenutaka kada se ta istina sakrivala i neka druga izmišljala.

Neistina putuje brzo, ali je istina postojana i dugo traje. Zato smo mi i danas ovde, i naši potomci će sutra isto biti ovde. Da bi bila u  Evropi, Srbija ne mora nikud da ide. Dovoljno je da se vrati sebi i svojim temeljima, i zauzme svoje mesto među narodima, kao stara evropska kraljevina, mesto koje je imala pa izgubila!


Srpski narod je u temelje evropske civilizacije uneo ne samo svoje heroje, svece i mučenike, nego i svoju umetnost, nauku, ideje i ideale svojih najboljih sinova! Evropa se već klanjala srpskoj kulturi. Od nas zavisi da li će to još jednom u budućnosti nastaviti da čini!“

Po završetku ceremonije u Orašcu, Kraljevski par je prisustvovao proslavi Krsne Slave Unije Monarhista u Aranđelovcu.  

Nakon toga, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina i članovi savetodavnih tela Krune prisustvovali su službi koju je u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. Potom su Njegovo Kraljevsko Visočasntvo Prestolonaslednik Aleksandar i članovi savetodavnih tela Krune položili vence na grob Vrhovnog Vožda Prvog srpskog ustanka, Karađorđa. 

 

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
фебруар 2012.
П У С Ч П С Н
« јан   мар »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  
Категорије
Архиве
Webmail