Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
The Office of HRH Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine

Beograd, 18. januar 2013. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar izjavio je danas da su on i njegova porodica veoma ponosni što se njegov otac Kralj Petar II od Jugoslavije konačno vraća kući. Prestolonaslednik je istakao da je ovo veoma dirljiv događaj, od velikog istorijskog značaja za narod Srbije. Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka, Njegovo Veličanstvo počivaće u miru u kapeli pri Kraljevskom Dvoru na Dedinju u Beogradu.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo želi da se najtoplije zahvali Nj.E. g-dinu Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima. Konačan datum sahrane na Oplencu biće određen kasnije ove godine, u dogovoru sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Nj.E. g-dinom Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, Vladom Republike Srbije i drugim Kraljevskim kućama.

Kralj Petar II od Jugoslavije bio je najstariji sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kralj Petar II rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, a kumovi su mu bili Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica majka Velike Britanije). Obrazovanje je započeo u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine. Pošto je u vreme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Knez Pavle od Jugoslavije.

Početkom Drugog svetskog rata, 1939. godine, Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke. Odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske Vojske. Kao rezultat tih događaja, Kralj Petar II proglašen je punoletnim.

Jugoslovenska vojska nije mogla da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je potom usledila: Jugoslavija je bila okupirana za jedanaest dana. Kralj Petar II bio je primoran da zajedno sa Jugoslovenskom vladom emigrira prvo bio je primoran da zajedno sa Jugoslovenskom vladom emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. Kralj Petar II se juna 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Uprkos slomu jugoslovenske vojske, u zemlji su formirana dva suparnička pokreta otpora. Prvi je bio rojalistički na čelu sa pukovnikom Kraljevske Vojske Dragoljubom (Dražom) Mihailovićem, koji je kasnije unapređen u čin generala i imenovan za Ministra odbrane vlade u izgnanstvu. Drugi je bio partizanski pokret, koji je vodio Josip Broz – kasnije poznatiji kao Tito. Posledica je bio krvavi građanski rat tokom nacističke okupacije.

Saveznici su najpre podržavali generala Mihailovića, a onda su se okrenuli Titu. Godine 1944, u pratnji sovjetskih tenkovskih brigada, partizani su ušli u Beograd i formirali vladu. U novembru 1945. godine Monarhija je nezakonito, bez referenduma ukinuta, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala totalitarna jednopartijska država pod vlašću komunističke partije.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom (1944. godine oženio se Princezom Aleksandrom od Grčke i Danske, kćerkom Grčkog Kralja Aleksandra i Aspazije Manos) i sinom Prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. godine.

Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti Kralj Petar II umro je u bolnici u Denveru u Koloradu 3. novembra 1970. a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu, severno od Čikaga, u državi Ilinois. On je bio jedini Kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama.
Odnosi s javnošću
Kraljevski Dvor

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail