Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
________________________________________
The Office of H R H Crown Prince Alexander II

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Zvanična izjava o zakonitom prenosu posmrtnih ostataka NJ.V. Kralja Petra II u Srbiju
Beograd, 25. januar 2013. – Kancelarija Njegovog Kraljaevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra izdaje saopštenje koje daje odgovor na neke neodgovorne izjave i dezinformacije koje su objavljene u štampi u Srbiji i koje su komentarisane preko Interneta.
Ekshumacija i prenos posmrtnih ostataka Nj.V. Kralja Petra II obavljeni su u potpunosti u skladu sa zakonima i pravilnicima koji se odnose na predmetna pitanja na snazi u državi Ilinois, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je Kralj Petar II sahranjen 1970. godine.
Ovim se potvrđuje da su sve procedure potrebne po zakonima države Ilinois u celosti ispoštovane. Prema tim zakonima, Prestolonaslednik Aleksandar, kao jedini naslednik prvog naslednog reda Nj.V. Kralja Petra II, imao je valjano i puno ovlašćenje da pokrene i sprovede postupak ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka blaženopočivšeg Nj.V. Kralja Petra II, a shodno savetima advokata Tomasa J. Karačića, iz Čikaga.
Prema zakonima važećim u Sjedinjenim Američkim Državama, ovlašćenja Princeze Eve Marije Karađorđević kao izvršioca testamenta Nj. V. Kralja Petra II su prestala u celosti u vreme kada je ostavina zaključena od strane državnog suda 1980. godine, i ona je tom odlukom u to vreme u potpunosti oslobođena od bilo koje dalje odgovornosti ili dužnosti.
Eparhija srednjezapadnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve, pod čijom se upravom nalazi i groblje u Libertvilu u Ilinoisu, obaveštena je o svim gore navedenim aktivnostima, sa kojima se i složila. Sa čitavom postupkom bili su upoznati i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, kao i ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.
Namera je bila da se pri povratku ostataka Nj.V. Kralja Petra II oda počast pokojnom Kralju, pri dolasku u Srbiju i u Kraljevsku kapelu na Dedinju, pre nego što će biti prenet na konačno odredište u Kraljevski mauzolej na Oplencu. Značajan aspekt ovoga biće dugo odlagana državna sahrana NJ.V. Kralja Petra II, uz najviše državne počasti kako priliči bivšem šefu države, kasnije ove godine. Pošto je Nj.V. Kralj Petar II bio šef jedne od država saveznica iz Drugog svetskog rata, sve te države će tada imati priliku da pošalju svoje zvanične Kraljevske, državne i vojne predstavnike na zvaničnu sahranu NJ.V. Kralja Petra II kasnije ove godine.

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail