Легија части Ољи Бећковић, Саши Јанковићу и Александру Карађорђевићу
Легију части, орден француске државе којим се одликују истакнути појединци, ове године добиће новинарка Оља Бећковић и заштитиник грађана Саша Јанковић.

Информер наводи да се ова одлука у „стручним круговима тумачи као нови покушај Запада да уруши Алекандра Вучића и његову владу јер су Бећковићка и Јанковић познати по томе што у свакој прилици нападају српску владу и премијера“.
„Треба бити прилично наиван па мислити да се ово високо одликовање даје баш Бећковићевој, која Вучића оптужује да је главни цензор у Србији. Или Саши Јанковићу, који је буквално измислио аферу око пребијања премијеровог брата Андреја. Ова одлука Француске према томе има чисто политички карактер“, каже извор овог листа из дипломатских кругова. Како наводе, ову тему током претходних дана нико није коментарисао у јавности, а Бећковићева и Јанковић нису били доступни за коментар.


Драгољуб Ацовић, хералдичар и члан Крунског већа престолонаследника Александра Карађорђевића, слаже се да је одлука Француске политичка и истиче да се ордени овог типа уручују на основу политичке подобности и интереса. – Некада се додељују да би се увредила држава или да би се показало неслагање са њеном политиком. Тада се намерно бирају „неугодни“ људи, који нису претерано цењени у матичној земљи – објашњава Ацовић за Информер.
С друге стране, аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је овај одабир награђених „мешање у унутрашње ствари Србије“. – Око Оље и заштитиника грађана нема сагласности у друштву и чак постоје оштре политичке поделе око њих. Ако њима уруче одликовање, то ће сигурно бити због дневнополитичких заслуга. А то је онда корак уназад у односима Србије и Француске – поручује Анђелковић.
Легију части ће ове године, поред Бећковићеве и Јанковића, добити и престолонаследник Александар Карађорђевић. Претходних година, лауреати овог ордена били су и Драгољуб Мићуновић, Ружица Ђинђић, Веран Матић, Горан Паскаљевић, Соња Лихт, Иво Андрић, Милунка Савић, Живојин Мишић и многи други.

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail