ISTORIJSKA ODLUKA Rehabilitovan čiča Draža, sukob pristalica i protivnika ispred sudnice
Društvo10:39, 14.05.2015.
Autor: EPK,Boban Karović,Tanjug,Foto: Marina Lopičić,Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka
BEOGRAD – Viši sud u beogradskoj Palati pravde danas je rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.
Time su mu vraćena građanska prava oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine. Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.
Kada je sud izrekao preusudu, sudnicom se prolomio gromki aplauz, a među onima koji su na ovakav način pozdravili presudu bili su lider SRS Vojislav Šešelj, princ prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i članovi brojnih udruženja. Među prisutnima bile su i Žene u crnom, javlja izveštač Kurira iz Palate pravde.
Ispred zgrade suda u Savskoj okupio se veliki broj pristalica, ali i protivnika rehabilitacije između kojih je došlo do verbalnog sukoba. Između te dve grupe stoji policija koja sprečava da dođe i do međusobnog fizičkog obračuna.
Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.
Sudija Trešnjev rekao je da je presuda Vrnhovnog suda FNRJ u delu koji se odnosi na Mihailovića proglašena ništavnom kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, pa i one koje se odnose na imovinu.”Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim”, rekao je sudija Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.
Ovo je inače jednostrani postupak i nema druge – suprotstavljene strane, ali ga je poslednje godine, sa obrazloženjem “javnog interesa” pratilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
април 2024.
П У С Ч П С Н
« авг    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Категорије
Архиве
Webmail