Архива за 3. октобар 2010.

03.10.2010.

Princ Vladimir Karađorđević nije optimista kada je reč o budućnosti Srbije. Mada svim srcem želi dobro svojoj otadžbini, kaže da se boji da će se Srbija za 10 godina svesti na “beogradski pašaluk“. Kao pripadnik kraljevske porodice, nema pravo da se meša u politiku i kaže da mu nije namera da bilo koga kritikuje, ali smatra da Srbija ide pogrešnim političkim putem, pišu beogradski mediji.

Princ Vladimir Karađorđević

Princ Vladimir Karađorđević

- Vrlo sam zabrinut i razočaran, posebno u poslednje 2,5 godine. Srbija je maltene bila prinuđena da kapitulira i u Ujedinjenim nacijama podnese više nego kompromisnu Rezoluciju o Kosovu. Po mom mišljenju, to je isto kao da smo upakovali Kosovo u ukrasnu kutiju, stavili mašnu i poklonili ga Albancima – kaže princ Vladimir u intervjuu za “Alo“.

Rusi su razočarani našim ponašanjem: Princ Vladimir Karađorđević

Mislite li da je trebalo da predsednik Boris Tadić i srpska vlada drugačije postupe?

- Ne znam, nikad nisam bio u poziciji da mi je uperen pištolj u glavu, a mislim da su oni bili pod takvom vrstom pritiska. Nikog ne optužujem i ne kažem da bih ja mogao bolje da uradim da sam bio na mestu premijera ili predsednika. Ako me pitate da li bih ja mogao bolje, odgovor je: “Ne znam.“ Ali ako me pitate da li bih uradio nešto drugo, odgovor je: “Definitivno!“

Ipak, kažete da je politički pravac Srbije pogrešan.

- Mislim da su Rusija i Španija veoma razočarani našim ponašanjem u vezi sa Kosovom. Posle ovoga, bojim se šta će biti sa Raškom, Vojvodinom… Nisam protiv Evropske unije, ali počinjem da gubim poverenje u njihova obećanja, jer zauzvrat traže veoma mnog

Kakva bi trebalo da bude politika Srbije?

- Ne kažem da ne treba da idemo u EU, već samo da izmerimo šta dobijamo, a šta gubimo. Ne treba da se prodajemo i rasparčavamo državu ni po koju cenu. Treba dobro da procenimo obećanja koja dobijamo i da sagledamo posledice svojih postupaka ne za 10 već za 100 godina.

Kako vidite Srbiju za 10 godina?

- Nažalost, ne mislim da će nam biti lako. U Srbiji ima jako puno siromaštva, nezaposlenosti… Bojim se da će nam iz EU stizati lažna obećanja i da još dugo nećemo postati njihov član. Sa druge strane, cena koju traže da platimo za ulazak u EU je previsoka. A da li nas tamo zaista čekaju med i mleko? Vidite, čak ni Velika Britanija nije deo monetarne unije, a njihov ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg priča nam o dobrobitima EU.

Danas putujete u Peć na ustoličenje patrijarha Irineja?

- Naš najveći prijatelj je Srpska pravoslavna crkva, od prvog dana. Snaga Srbije zavisi od snage SPC, bez nje ni Srbi ne bi opstali.

Odlično govorite engleski i nemački, a kako se služite srpskim jezikom?

- Učim ga, ali ne svakodnevno. Radim po 15-16 sati i nemam vremena. Kad boravim u Srbiji, naučim po 200-300 novih reči, ali ih nažalost zaboravim. Naučio bih ga mnogo bolje da živim ovde. Učim i ćirilicu i shvatio sam da mi je lako da je čitam, ali ne razumem šta piše.

Pevate li neke srpske pesme?

- “Marširala kralja Petra garda“, himnu “Bože pravde“, “Tamo daleko“…

Vesti Online

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
октобар 2010.
П У С Ч П С Н
« сеп   нов »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail