Jelisaveta traži Brdo kod Kranja
IZVOR: POLITIKA
Beograd — Rehabilitacijom kneza Pavla Karađorđevića pravne posledice odluke Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača proglašene su ništavim.Među njima je i ona o oduzimanju celokupne imovine, pokretne i nepokretne.

Odgovor na pitanje da li će ta odluka na bilo koji način uticati da naslednicima kneza Pavla bude vraćen i verovatno najvredniji deo imovine, dvorac Brdo kod Kranja u Sloveniji, Jelisaveta Karađorđević nema, ali dodaje da će biti zanimljivo videti reakciju slovenačkog suda.

Deca kneza Pavla, Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević pre oko godinu dana pokrenuli su sudski spor pred slovenačkim sudom za povraćaj dvorca koji je pripadao njihovom ocu, a koji je danas jedan od reprezentativnih objekata slovenačke vlade.

Strastveni kolekcionar umetnina, naročito umetničkih slika, knez Pavle imao je u svojoj kolekciji dela velike vrednosti. Deo njegove privatne kolekcije nalazi se danas i u Belom dvoru i, po rečima Jelisavete Karađorđević, za tu imovinu biće podnet zahtev za restituciju. Od imovine u Srbiji, naslednici kneza Pavla verovatno će potraživati i vilu u Užičkoj ulici, koja je pripadala kneginji Olgi, ženi kneza Pavla. Dragomir Acović podseća da se sva imovina koja se nalazi u dvorovima još vodi kao državna i da je u tom pogledu potpuno ista sudbina svih predmeta, i umetničkih i neumetničkih, bez obzira na to da li su pripadali knezu Pavlu, kralju Aleksandru, kralju Petru ili Josipu Brozu Titu.Njihovo je opravdanje da smo mi bili izdajnici, a pošto nismo Slovenci ne možemo da dobijemo nazad dvorac koji je bio privatno vlasništvo mog oca i koji nam je ukraden. Ni Evropljani nisu reagovali na tu nepravdu kada je Slovenija ušla u Evropsku uniju“, kaže Jelisaveta Karađorđević.

Tokom tridesetih godina prošlog veka knez Pavle je kupio prvo dvorac iz 12. veka, a onda je deo po deo kupovao i parcele oko njega. Jelisaveta Karađorđević priča da je poslednji put na Brdu kod Kranja bila pre dvadeset godina i da je u samom dvorcu zatekla vrlo malo umetnina.

„Pretpostavljam da su sve izneli i prodali. Prilikom te posete videla sam da su na svakom ćošku kože od medveda koje su me plašile, a za koje su mi objasnili da su Titovi lovački trofeji jer je voleo da lovi medvede. Dosta toga je promenjeno na samom dvorcu. Izmenjena je spoljna fasada, prozori, krov, a u centralnom dvorištu izvađen je vinograd“, objašnjava Jelisaveta Karađorđević.

Povraćaj oduzete imovine Slovenija je sprovodila početkom devedesetih godina, ali, kako ističe Dragomir Acović iz Krunskog saveta, imovina koja je pripadala Karađorđevićima, po slovenačkim zakonima, ne pripada obavezi vraćanja.

U zakonu je napisano da sva imovina treba da se vrati osim imovine Karađorđevića koja je ‘pravedno konfiskovana’. To je jedna rasistička odredba koja je ušla i u njihov Ustav i u njihove zakone i za koju sa žaljenjem moram da kažem da niko iz EU ne pokazuje neku preteranu zabrinutost da je dotera u ono što bi se zvalo evropski standard. Dvorac Brdo kod Kranja, knez Pavle je potpuno opremio“, navodi Acović.


Оставите одговор

Православни календар
Православни календар
Претражите
само сајт Иницијативе за Краљевину Србију
Календар
октобар 2021.
П У С Ч П С Н
« авг    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Категорије
Архиве
Webmail